Jestliže zavítáte do sousedního Rakouska, jistě budete přemýšlet o tom, co si dáte k obědu nebo k večeři. Pokud jíte maso, možná vám vaše rozhodování značně usnadníme. Vyzkoušejte Tiroler Leber, tedy játra po tyrolsku. Určitě tam budou chutnat podstatně lépe než například v české závodní jídelně!

Recept na játra po tyrolsku pro šest osob

Baví vás vařit? V tom případě nemusíte čekat na to, až se dostanete do Rakouska, a můžete si udělat „českou verzi“ tyrolských jater přímo ve své kuchyni. Příprava trvá přibližně hodinu a půl, výsledkem bude až šest porcí. Potřebujete k tomu 1 kilogram vepřových jater, 100 gramů slaniny nakrájené na špalíky, dále mletý pepř a sůl, 2 mrkve, 1 petržel, půlku středně velkého celeru, 1 cibuli, 1 lžíci másla, 1 lžíci olivového oleje, 2 litry zeleninového vývaru, celý pepř, nové koření, bobkový list, 3 větvičky tymiánu, 3 lžíce hladké mouky, ½ litru mléka, 1 smetanu ke šlehání, 1 zakysanou smetanu a citronovou šťávu.

Postup:

Nyní se můžeme pustit do přípravy. Nejdříve vepřová játra odblaníme, omyjeme, osušíme a prošpikujeme špalíky slaniny. Ze všech stran je opepříme a dáme na chvíli do lednice. Kořenovou zeleninu oloupeme a nahrubo nastrouháme. Cibuli nasekáme najemno.

Máslo rozpustíme v hrnci, přilijeme olivový olej a játra ze všech stran opečeme. Pak je vyjmeme, do hrnce vložíme cibuli a zeleninu a 10 minut opékáme na mírném plameni. Vrátíme játra, zalijeme vývarem, přidáme celý pepř, nové koření a tymián a hodinu dusíme doměkka.

Játra a koření vyjmeme, zbylý obsah hrnce propasírujeme nebo rozmixujeme a mírně zahřejeme. Hladkou mouku promícháme s trochou mléka, přilijeme zbytek mléka, smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu.

Směs opatrně vlijeme do omáčky, zahřejeme, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Přidáme játra a znovu prohřejeme.

Hotová játra po tyrolsku podáváme ideálně s pečenými bramborami, takže si je nezapomeňte včas připravit.

Přejeme dobrou chuť!