Cannoli: Italské trubičky patrně pocházejí ze sicilského harému

ReceptyChutě světaItálie

Začínají se vám zajídat klasické české – zpravidla přeslazené – trubičky? Tak vyzkoušejte italské! Jmenují se cannoli a vypadají velmi přitažlivě už od pohledu. Navíc si můžete vybrat z několika druhů. Zkrátka a dobře – zapomeňte na novoroční předsevzetí a pusťte se do nich!

Už nemusíte čekat na karneval

Nemáte momentálně cestu do Itálie? Nevadí, do léta vám je tam nikdo nesní, jedná se o jeden z typických národních dezertů, seženete ho v každé dobré cukrárně. A nejen tam. Italské trubičky vznikly na Sicílii, konkrétně v městech Palermo a Messina, proto se jim často říká cannoli siciliani. Původně se připravovaly během karnevalové sezóny, zřejmě jako symbol plodnosti. Jedna legenda však praví, že cannoli byly poprvé vyrobeny v harému ve městě Caltanissetta.

Některé cannoli jsou velké jako pěst

Cannoli se skládají z pevné těstové trubičky se sladkou krémovou náplní, která obvykle obsahuje sýr ricotta (příležitostně i mascarpone) a je častokrát ochucena vanilkou nebo malým množstvím skořice. Kraje se mohou posypat drcenými pistáciemi, čokoládou, koktejlovými třešněmi či nakládanou kůrou citrusů. Velikostí se mohou výrazně lišit – od „cannulicchi“, které nejsou větší než prst, až po cannoli velké jako pěst; ty jsou typické pro oblast nacházející se jižně od Palerma – Piana degli Albanesi.

Recept pro 6 osob

Pokud si na to troufáte, můžete se pokusit o domácí výrobu „českých“ cannoli. Na těsto spotřebujeme půl kilogramu hladké mouky, 40 gramů rozpuštěného vepřového sádla, 25 gramů cukru krupice, 2 deci červeného vína a olej na smažení. Náplň obnáší 500 gramů ricotty, 150 gramů moučkového cukru, 50 gramů nasekané polosladké tmavé čokolády, 50 gramů nasekaných pistácií a 2 lžíce pomerančového kompotu.

výroba cannoli

Postup:

V míse mícháme mouku s vepřovým sádlem, vínem a cukrem, dokud nevznikne hladké těsto. Z něj vyválíme dvoumilimetrový plát a pomocí vykrajovacího kolečka (cca 8 cm) vykrojíme 12 disků.

Ty obtočíme kolem nerezového válce tak, aby se konce spojily a mohly se dobře přitisknout k sobě. Poté je smažíme v rozpáleném oleji na 180 °C do křupava. Následně je necháme oschnout na savém papíře.

Ricottu vyšleháme s cukrem do hladkého krému, přidáme čokoládu, lžíci pomerančového kompotu a 25 gramů pistácií. Každou trubičku naplníme ricottovým krémem.

Nakonec namočíme jeden z konců cannoli do pistácií a druhý do pomerančového kompotu. Cannoli položíme na talíř a posypeme je moučkovým cukrem.

Přejeme dobrou chuť!

tacos

Tacos: Plněné placky, které patří mezi mexické národní pokrmy

Profiterole: Francouzský dezert, který je předchůdcem větrníku

profiterole

Mohlo by vás zajímat

Tip na výlet na Mallorce: Dračí jeskyně

Chystáte se na dovolenou na okouzlující španělský ostrov Mallorca, který je rájem pro všechny milovníky nádherných pláží, cyklistiky a dechberoucí přírody? Tak si určitě nenechte ujít Cuevas del Drach neboli Dračí jeskyně! Share Tweet Email

Číst více

Plavba po Nilu

Egypt je rájem pro každého, kdo si chce užít rozmanitou dovolenou se vším všudy a v případě tohoto poznávacího zájezdu to platí dvojnásobně. Skoro se nechce věřit, že během jednoho týdne můžete zažít tolik nádherných okamžiků, spatřit tolik zajímavých míst a mezitím si dopřát i čas pro dokonalý odpočinek. V tomto článku pro vás máme […]

Číst více

Potami

Potami: Pláž na ostrově Samos okouzlí délkou, přírodou i čistotou vody

Poletíte s CK Blue Style na řecký ostrov Samos? Dovolená strávená v hotelovém areálu a jeho blízkém okolí bude samozřejmě fajn, ale proč se během pobytu nevydat na výlet? Možností je vícero, stačí otevřít informační obálku, kterou dostanete po příletu, a následně se dohodnout s česky hovořícím delegátem. Na řadu míst se můžete vypravit sami […]

Číst více