Dnes vás nebudeme provokovat sladkostmi ani jinými notně kalorickými jídly, naopak potěšíme především příznivce zdravé a lehké stravy a také všechny ty, kteří právě drží dietu. Což takhle dát si gazpacho? Možná jste ho už ochutnali, někteří i opakovaně, ale zdaleka ne každý si na této specialitě pošmakoval v zemi, odkud pochází, tedy ve Španělsku.
Osvěží především v letních měsících
Gazpacho je zeleninová polévka servírovaná za studena – nejlépe vychlazená. Pochází z Andalusie, tedy z nejlidnatějšího a zároveň druhého největšího autonomního společenství a historického území na jihu Španělska při pobřeží Středozemního moře a Atlantského oceánu. Metropolí regionu Andalusie je Sevilla.
Pro svou osvěžující chuť je gazpacho populární zejména v teplých oblastech a během léta. Existuje mnoho receptů na přípravu této polévky a zároveň více způsobů její přípravy. Jestliže máte chuť, čas a odvahu a dosud jste tak neučinili, připravte si ji doma. Není na tom nic těžkého, zvládne to opravdu každý…
Recept na gazpacho pro 4 osoby
Pro přípravu „české verze“ španělské polévky gazpacho potřebujeme půl kila rajčat, 150 ml olivového oleje, 1 cibuli, 150 gramů bílého chleba, 1 zelenou papriku, 3 stroužky česneku, 1 salátovou okurku, červený vinný ocet, mletý bílý pepř, mořskou sůl, tmavý třtinový cukr a bylinky za ozdobení.
Postup:
Zeleninu omyjeme, oloupeme a zbavíme jader. Rajčata musíme předtím krátce spařit. Papriku pečeme cca 8 minut a krátce zabalíme do mikrotenové fólie.
Zeleninu nakrájíme na malé kousky a vložíme do velké nádoby. Přidáme rozmočený bílý chléb, prolisovaný česnek, cibuli, sůl, pepř a trochu cukru.
Zalijeme olivovým olejem a nahrubo rozmixujeme ponorným mixérem. Poté ještě dochutíme červeným vinným octem – případně zředíme vodou – a gazpacho mixujeme dohladka.
Nakonec ozdobíme bylinkami, zejména bazalkou.
Do vychlazené polévky gazpacho můžeme přidat také krutony, kousky šunky nebo sýra, olivy, nahrubo nasekaná vařená vejce, naťovou cibulku, kousky cukety, rajčat, papriky či okurky. Posléze podáváme.
Přejeme dobrou chuť!