Italská gastronomie je sice světově proslulá, jenomže hodně lidí z ní zná jenom těstoviny a pizzu. Tu v některých regionech nejen nedělají, ale ani moc neznají!
Jiný kraj, jiná chuť
Není se čemu divit, pověstná bota, jak se říká Apeninskému poloostrovu, není malá. A každý kraj je něčím specifický, má jiné tradice, zvyky i kulinářské pochoutky. Rozdíly v jídelníčcích mohou být i hodně patrné, což se týká například regionu Trentino.
Leží u hranic s Rakouskem, takže je tu zřejmý germánský vliv. V hospodách spíše než těstoviny „potkáte“ nám známé pokrmy – vepřové koleno, klobásy apod. Problém někdy je se tam domluvit; lidé, co žijí staletí v průsmycích a údolích, si zachovali vlastní nářečí, kterým nerozumějí ani místní!
Proslulý region láká nejen na víno
I když o gustu se nediskutuje, a navíc jídlo v této oblasti je chutné, není to prostě ta pravá Itálie. Za tu je považováno Toskánsko, to se také může pochlubit perlami stavitelského umu našich předků (Florencie, Pisa, Lucca atd.).
Kromě toho i rozmanitou krajinou – najdeme tu krásné pláže; lze si vybrat ze dvou moří, Ligurského a Tyrhénského. Půvabné vnitrozemí je zase plné políček s olivovníky a vinnou révou. Víno z ní je vyhlášené a podává se ke každému pokrmu.
S nápadem přišla Češka
Italové jsou také labužníci a dělají vše pro to, aby maximálně uspokojili chuťové buňky. Tvrdí, že u jídla je nejdůležitější, aby všechny ingredience navzájem ladily, včetně nápojů; místní kuchařky mají tuto vlastnost v sobě.
Naštěstí jsou ochotné – často generačně předávané – recepty učit cizince a pravidelně pořádají kurz vaření (info). S touto myšlenkou přišla Češka žijící v Itálii, Renata Kostelníková, která také začala propagovat dnes čím dál víc – nejen v Itálii – populární agroturistiku.
Kurz vaření je spojen s degustací vína
Dokázala rovněž přesvědčit Rosannu Passione, šéfkuchařku a autorku mnoha knih o italské gastronomii, aby se ujala funkce lektorky kurzů, kam se kromě ostatních cizinců mohou přihlásit i Češi. Všichni mají k dispozici simultánní překlad.
Kurzy bývají často víkendové a nejsou jen o vaření (tomu se věnuje kolem poledne, cca od 11 do 15 hodin), ale také o poznávání okolí, na programu je i degustace vína ze slavné oblasti Chianti či jiných míst. Účastníci se v profesionálně vybavené kuchyni pod odborným vedením učí připravit typicky italské menu o čtyřech chodech.
Omáčky budete mít v malíčku
Zvládnou uvařit domácí těstoviny, které jsou o něčem jiném než ty kupované, oblíbené bramborové gnocchi, nesčetné množství omáček (smetanové, tomatové, olivové aj.), šťavnaté lasagne i kukuřičnou kaši – polentu.
Právě tu mnozí považují za typicky italské jídlo, ovšem už dávno ne jen pro chudé jako kdysi, dnes je součástí menu i v luxusních restauracích. Tam ji často podávají s pikantním sýrem gorgonzola.
Ravioli vystřídá moučník
Pro italskou kuchyni je typické i použití dresinků a salátů, na závěr nesmí scházet některý z věhlasných moučníků. I jejich výrobu pochopitelně zahrnuje kurz vaření. Po něm bude vaše večeře vypadat třeba takto – zlatavá bruschetta s ovčím sýrem a grilovanými hruškami, domácí ravioli plněné sýrem ricotta, máslem, špenátem a šalvějí, vepřové filé na víně Chianti s karamelizovanými cibulkami, křehký podzimní salát a koláč s čokoládou či ovocem. Variant je však nepřeberné množství…