Dieta je skvělá věc, ale pochoutka jménem kadaif ještě lepší! Tato vizuálně značně specifická sladkost – známá zejména v mnoha zemích bývalé Osmanské říše – má ovšem více podob a také názvů. Podstatné je každopádně to, že už od prvního pohledu svádí většinu lidí k tomu, aby ji neodkladně ochutnali!

Náplň mohou tvořit ořechy i sýr

Knafeh, kunafeh, kunafah či kunefe – také s těmito pojmenováními se můžeme setkat v různých zemích světa. Kadaif je k dostání nejen v Makedonii, ale také například v Turecku, Řecku, Ázerbájdžánu, Íránu, Izraeli, Libanonu, Jordánsku, Sýrii či na severu Egypta.

V čem spočívá originalita pokrmu? Zjednodušeně se dá říct, že nudle nebo nitě z filo či kadaif těsta se zabalí do klubka nebo válečku, potom se pečou s máslem nebo olejem a jsou přelity velmi sladkým sirupem či medem. Je samozřejmě možné experimentovat s tvarem a také s náplní. Tu mohou tvořit například sekané vlašské ořechy se skořicí a zázvorem nebo palestinský bílý sýr nabulsi.

kunefe

Recept na kadaif na 12 porcí

Chcete-li otestovat svoje kulinářské umění, zkuste si kadaif ukuchtit doma. Tady je jeden z receptů:

Sirup si žádá 2 a ¼ hrnku cukru, 2 lžíce citrónové šťávy a 2 lžíce orange blossom water (voda s extraktem z pomerančových květů, kterou lze sehnat ve specializovaných obchodech a e-shopech). K přípravě krémové náplně potřebujeme ¾ hrnku rýžové mouky, 5 hrnků mléka, 4 lžíce cukru, 1 a ½ lžíce orange blossom water a ⅔ hrnku smetany. A do třetice – korpus vyrobíme z 500 gramů kadaifu (mrazené těsto ve formě tkaniček, rovněž lze sehnat v některých prodejnách nebo e-shopech), 250 gramů čerstvého másla a ⅔ hrnku nasekaných pistácií.

knafeh

Postup:

Nejdříve připravíme sirup. Cukr smícháme s necelými čtyřmi deci vody a citrónovou šťávou, vaříme 10 až 15 minut, pak přidáme orange blossom water, zamícháme, necháme vychladnout a poté vložíme do ledničky.

Vzápětí se pustíme do náplně. Rýžovou mouku smícháme s částí mléka tak, aby vznikla hladká pasta. Zbytek mléka přivedeme k varu, poté oheň zmírníme na minimum a přidáme rýžovo-mléčnou pastu. Mícháme dřevěnou vařečkou, dokud směs nezhoustne. Přidáme cukr a orange blossom water a dobře promícháme. Necháme vychladnout, až pak přimícháme smetanu.

A nyní je na řadě korpus. Kadaifové těsto vložíme do velké mísy. Prsty oddělíme tkaničky od sebe tak dobře, jak to jen jde. Přilijeme rozpuštěné máslo a důkladně je vmasírujeme do tkaniček, které se ještě lépe oddělí. Polovinu těsta rozprostřeme ve dvanáctipalcovém pekáči na koláč. Poté rovnoměrně rozetřeme krém po povrchu a přikryjeme zbytkem těsta. To namačkáme směrem dolů a vyrovnáme dlaněmi. Pečeme asi 45 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Následně teplotu zvýšíme na 220 °C a pečeme asi 15 minut dozlatova.

Krátce před podáváním výsledek oddělíme od krajů pekáče ostrým nožem a vložíme na velkou mísu. Povrch celého moučníku polijeme vychlazeným sirupem a posypeme nasekanými pistáciemi. (Část sirupu můžeme ušetřit pro individuální dochucení.) Nakrájíme a servírujeme.

Přejeme dobrou chuť!

Comments are closed.