Zamíříte-li do Francie, narazíte v řadě restaurací na pojem bisque. Abyste se nemuseli vyptávat číšníka na to, o co se vlastně jedná, probereme to právě tady a teď. Pokud milujete dary moře, budete doslova nadšeni!

Pochází z Biskajského zálivu

Bisque je jemná krémová polévka založená na vývaru, který je vytlačen z korýšů. Může být připravená z humrů, langust, krevet i krabů, vývar bývá častokrát zahuštěn rýží. Tradiční bisque z mořských plodů se podává v nízké misce se dvěma uchy. A kde se vzal název? Ten je odvozen od Biskajského zálivu, který omílá francouzské břehy.

Bisque Francie

Recept na bisque pro 4 až 6 osob

Jestliže máte kulinářské schopnosti, můžete si uvařit „českou verzi“ polévky bisque doma. K její přípravě potřebujeme 200 gramů másla, 2 cibule, 1 větší mrkev, 150 gramů celeru, půl kila krevet, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce rajčatového protlaku, litr vody, 1 svazek bouquet garni (petržel, tymián a bobkový list), sůl, mletý bílý pepř, citrónovou šťávu, malého panáka koňaku a 2 deci šlehačky.

Postup:

Nakrájenou zeleninu opečeme na másle dozlatova.

Vložíme vyloupané krevety, osmahneme.

Zarestujeme rajský protlak, zasypeme moukou, osmahneme.

Za stálého míchání zalijeme vodou, vložíme bouquet garni, osolíme a opepříme.

Následně vaříme zhruba 20 minut.

Poté vyjmeme bylinky, polévku rozmixujeme, dochutíme koňakem a citrónovou šťávou.

Na závěr vmícháme vyšlehanou šlehačku.

Před podáváním můžeme povrch polévky ozdobit dle chuti a fantazie, servírujeme s pečivem.

Přejeme dobrou chuť!

Bisque

Comments are closed.