Máte chuť na něco jednoduchého? Nebo se vám jen nechce zdlouhavě vařit? V tom případě je vhodná chvíle vyzkoušet švédské jídlo hasselbackspotatis. Tedy pokud máte rádi brambory. Ty totiž tvoří přibližně devadesát procent každé porce.

Nedílnou součástí je i máslo a strouhanka

Záleží na tom, kde si hasselbackspotatis objednáte, případně jakým způsobem si tento pokrm připravíte. Jedno je jisté – bez brambor se to neobejde! Dalšími ingrediencemi jsou máslo a strouhanka. Přidávají se i mandle, někdy také sýr, možností je zkrátka více. Hasselbackspotatis vymyslel Leif Elisson, šéfkuchař restaurace Hasselbacken ve Stockholmu, a to v roce 1953.

hasselbackspotatis

Recept na hasselbackspotatis pro 2 osoby

Chystáte se do Švédska až v říjnu? V tom případě na nic nečekejte a udělejte si českou verzi hasselbackspotatis klidně už dnes v pohodlí domova. K přípravě potřebujete pouze 12 středních brambor, 3 lžíce másla, 3 lžíce nastrouhaného sýru, 2 lžíce strouhanky a sůl.

Postup:

Nejdříve zapněte troubu, aby se rozehřála na cca 220 stupňů. Mezitím položte oloupanou bramboru na vařečku a nakrájejte ji vertikálně na zhruba třímilimetrové plátky. Vařečka zabrání úplnému překrojení, tudíž brambora zůstane v celku. To samé udělejte i s ostatními bramborami.

Poté je poskládejte do vymaštěné zapékací misky nařezanou stranou nahoru, polijte je rozpuštěným máslem a posolte.

Vložte do trouby a pečte zhruba 30 minut. Občas brambory potřete rozpuštěným máslem.

Poté brambory posypejte strouhankou a sýrem (můžete přidat i trochu nadrobno nakrájených mandlí) a pečte dalších 15 minut.

Potom vyjměte a po krátké chvíli můžete podávat. Před tím lze hasselbackspotatis ozdobit nakrájenou pažitkou, cibulovou natí nebo lístečkem petrželové natě.

Přejeme dobrou chuť!

Comments are closed.