Dnes si „posvítíme“ na jídlo, které nám svými barvami nekompromisně připomene skutečnost, že začalo jaro. Tradiční irský pokrm colcannon totiž působí svěže a pozitivně. Aby ne, když kromě brambor obsahuje i kapustu, jarní cibulku, pórek a pažitku.

Trocha slaniny není na škodu

Dále se do této speciality přidává také mléko a máslo. Existuje však spousta regionálních variant. Kapustu často nahrazují hlávkovým zelím, jarní cibulku zase klasickou cibulí. Někde se colcannon servíruje rovněž s vařenou šunkou nebo irskou slaninou. Podle staré irské tradice by na jídelním stole neměl chybět během Halloweenu, kdy v něm najdeme poněkud netypické „ingredience“.

colcannon Irsko

Předmět, který v jídle colcannon objevíme, je předzvěstí toho, co nás čeká v následujícím roce. Co obnáší zásnubní prstýnek, je jasné. Ale co značí jiné předměty? Mince znamená finance, moc nebo majetek, knoflík další rok jinošství a náprstek prodlouží panenství. Poněkud infantilní zábava, ale proč ne…

Není žádným tajemstvím, že kapusta má blahodárné účinky na lidský organismus. Nechybí v ní vitaminy B1, B2, B3, B9 (kyselina listová), C, E, K, vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, železo a sodík. No a zelí je mimo jiné zdrojem vysokého množství vitaminu C.

irský colcannon

Recept na colcannon pro 4 osoby

Nemusíte čekat na to, až se dostanete do Irska, colcannon zvládnete ukuchtit sami. Měl by se podařit i těm, kteří v kulinářském oboru dvakrát nevynikají. K přípravě „české verze“ tohoto pokrmu potřebujeme půl kila brambor, 150 gramů čerstvé kapusty, 3 až 4 jarní cibulky (lze nahradit malou cibulkou a pórkem), necelé deci mléka a necelé deci šlehačky, 2 a půl lžíce másla, sůl, pepř a pažitku.

Postup:

Nejdříve uvaříme oloupané brambory, nezapomeneme osolit. Poté brambory rozšťoucháme.

Na pánvi podusíme (do poloměkka) pokrájenou kapustu.

Na lžíci másla decentně osmahneme nakrájenou cibulku, zalijeme ji mlékem a smetanou a zahřejeme – musí být horká.

Posléze smícháme brambory s kapustou, dosolíme a opepříme. Vmícháme směs ze smetany, mléka a cibulky a také nakrájenou pažitku.

Před servírováním přelijeme rozehřátým máslem, můžeme ozdobit například pažitkou. Colcannon lze jíst samostatně nebo jako přílohu.

Přejeme dobrou chuť!

Comments are closed.