Španělská vína jsou v mnoha směrech výjimečná a jejich kvalita i obliba mezi zákazníky rok od roku stoupají. Některá převyšují i vyhlášené odrůdy či značky. Například sekt Cava, kdy aplikace tradiční méthode champenoise vede k tak vynikajícímu výsledku, že srovnání s mnohem známějším šampaňským často dopadá v jeho neprospěch!
Nadměrná kyselost je výhodou
Někteří sommelieři dokonce tvrdí, že španělské značky jsou chuťově vyváženější, takže je pro ně podobné přirovnání urážlivé! Navíc nelze pominout fakt, že španělská vína jsou až o dvě třetiny levnější…
Pro výrobu sektu je nejlepší hodně vápenitá půda, ta způsobuje až nadměrnou kyselost hroznů. Víno z nich je trpké, prostě břečka, ovšem pouze do doby, než projde procesem druhotného kvašení, kdy se z něj stane skvost. Na kvalitu má pak vliv i optimální doba zrání v lahvích.
Nejdrsnější podmínky panují na severozápadě
Vinařské oblasti jsou rozeseté po celém Španělsku, a protože nejde o nikterak malou zemi, najdeme jich tu stovky. Pochopitelně se od sebe výrazně liší mikroklimatem, ale i škálou pěstovaných odrůd.
Na severozápadě, kde místní podmínky ovlivňuje Golfský proud, který přináší chladnější a větrnější počasí, nalezneme drsnější a odolnější odrůdy než ve zbytku země. Přes poměrně nepříznivé podnebí jsou však i zde místa, kde vzniká výborné víno.
Odrůdy jako Albariňo a Godello si již vydobyly místo na výsluní, stejně jako některé oblasti z této specifické lokality – kupříkladu Rías Baixas, Ribeiro, Valdeorras či Bierzo.
Všechna tato španělská vína dělají čest starobylé Galicii, kde se převážně vyrábějí. Jsou chuťově odlišná a možná i o něco plnější než ta, co se pěstují třeba na jihu ve Valencii, Alicante a Andalusii.
Sherry se vyznačuje kvalitou i aromatem
Zvláštní zmínku určitě zaslouží sherry, jedno z nejstarších (znali ho staří Řekové či Féničané) a zároveň nejkvalitnějších vín na světě. Jde o alkoholem fortifikované víno, které se vyrábí z hroznů z trojúhelníku Jerez de la Frontera – Sanlúcar de Barrameda – Puerto de Santa Maria.
Kombinací se stárnutím v dubových sudech sherry získává typické a s ničím nezaměnitelné aroma. I když by se o výrobě a tradici tohoto znamenitého nápoje daly napsat celé stránky (a navíc jde o typicky španělskou záležitost), po tomto krátkém konstatování přejdeme dále, abychom se dostali k dalším místním zvláštnostem.
Tradice trvá už dva tisíce let
Španělsko se vinařsky dělí do tří oblastí – Jižní Baskicko, Navarra a Rioja. Nejznámější a nejvíce ceněná je posledně jmenovaná. Réva se tu pěstuje přes dva tisíce let, za věhlas vděčí nejen příznivým přírodním podmínkám, ale i náhodě.
Když francouzské vinice v Bordeaux ničila plíseň, byli majitelé nuceni cestovat do Španěl, aby zde koupili mladý Cabernet-Sauvignon a Merlot. Přitom objevili krásu jedné z místních odrůd – Tempranillo. Ta je tak okouzlila, že se rozhodli pomoci místním s jejím šlechtěním.
Vína jsou barikovaná, takže dozrávají v dubových sudech, a řazena do tří kategorií – Crianza, Reserva a Gran Reserva. Reserva v nich musí strávit minimálně rok a stejnou dobu v lahvích, Gran Reserva, jež se vyrábí pouze ve výjimečně příznivých letech, dokonce šest roků!