Milujete veselé barvy a také sladkosti? V tom případě se vám nejspíš zavděčí makronky. Tato pochoutka je často mylně označována za francouzskou, ve skutečnosti však pochází z Itálie, odkud ji v 16. století přivezla francouzská královna, manželka Jindřicha II., Kateřina Medicejská.

Francouzi vymysleli pouze náplň

Nicméně Francouzi velmi ochotně přijali bílkové pusinky za své. Celosvětovou oblibu a věhlas si získaly zejména ty pestrobarevné, slepované po dvou náplněmi nejrůznějších příchutí. Ty zase tak dlouhou historii nemají; poprvé dvě makronky k sobě přilepil Pierre Desfontaines na začátku 20. století. Stalo se tak v čajovém salonu Ladurée, který je díky tomu vyhlášený dodnes.

makronky

Recept na makronky pro 8 osob

Jak nejspíš sami dobře víte, makronky seženete nejen v Itálii a ve Francii, ale i v jiných zemích světa. A samozřejmě i u nás. To ale neznamená, že si je nemůžete vyrobit doma. Tedy pokud máte čas, chuť a kulinářského ducha.

K přípravě skořápky potřebujeme 225 gramů moučkového cukru, 125 gramů mandlové mouky, 110 gramů vaječných bílků (3 až 4 kusy), 30 gramů cukru krupice a špetku soli. Čokoládový krém vyrobíme z 250 gramů kvalitní čokolády, 250 gramů smetany (33 %) a 4 lžic másla.

Postup:

Mouku a cukr umixujeme najemno, poté ještě prosijeme. Bílky spojíme s krupicovým cukrem a vyšleháme dotuha (do sněhu lze přidat i trochu potravinářského barviva). Sníh sloučíme se směsí mouky a cukru, lehce promícháme. Nezapomeneme přidat sůl.

Připravíme si zdobicí sáček s hladkou špičkou. Na plechy rozprostřeme pečicí papír (v rozích ho lehce přilepíme k plechu pomocí trošky makronkového těsta; papír se totiž může zvlnit, což by mohlo makronky deformovat). Na papír vymačkáme kolečka o průměru cca 3 cm. Poté na každý plech zespodu poklepeme pěstí, aby makronky srovnaly tvar a dostaly se z nich vzduchové bubliny. Necháme je na plechu zaschnout (cca hodinu až dvě) a pak při 160 °C pečeme zhruba 10 až 11 minut. Necháme vychladnout.

Smetanu přivedeme k varu, sundáme z plotny a nalámeme do ní čokoládu. Počkáme, než se čokoláda rozpustí, do směsi zašleháme máslo a vymícháme dohladka. Necháme vychladnout. Vychladlé skořápky spojujeme připraveným krémem a necháme uležet. Zkonzumujeme do čtyř dní.

Přejeme dobrou chuť!

Comments are closed.