Řecko a jeho ostrovy jsou letos hodně v kurzu. Jestliže tam i vy hodláte strávit blížící se dovolenou, setkáte se s celou řadou – pro vás možná dosud neznámých – názvů nápojů a jídel. Jestlipak víte, co je například tyropita? Obrázek vám zcela jasně napověděl, že se jedná o taštičky z filo těsta. Ne každý však ví, že jsou plněné vajíčky a sýrem.

Někdy tyropita vypadá jako koláč či dort

Nejčastěji se používá feta, což je bílý sýr pocházející z Řecka. Vyrábí se z čerstvého ovčího a kozího mléka v přibližném poměru 30 % ovčího a 70 % kozího, přičemž více než dva měsíce zraje ve slaném roztoku. Feta je slaný sýr tvarohového typu, má vyšší obsah tuku. Dá se využít jak ve studené, tak i v teplé kuchyni.

Filo těsto zkušené hospodyňky dobře znají; rovněž pochází z Řecka. Je předchůdcem taženého těsta, které se v našich končinách používá například při výrobě závinu. Prodává se v obchodech jako polotovar, obdobně jako například těsto listové. Oproti němu má však menší kalorickou hodnotu, jelikož místo spousty másla obsahuje pouze malé množství rostlinného oleje. Tence vytažené filo těsto je nakrájeno na čtverce a pak plněno rozličnými náplněmi – sladkými i slanými.

V případě řeckého pokrmu tyropita se jedná o náplň slanou. Kromě fety a vajíček často obsahuje jogurt. Jak už to tak bývá, stejně jako většina jiných jídel i tyropita může mít více podob. Někdy se jedná o taštičky, jindy vypadá jako dort či koláč. Každopádně se tyto verze chuťově nikterak zásadně neliší. I když je pravdou, že někdy v jídle najdeme také špenát nebo cibuli.

Tyropita Řecko

Recept pro 6 osob

Letíte naopak do Tuniska, na Djerbu nebo do Egypta? Nevadí, v tom případě si můžete řeckou pochoutku tyropita ukuchtit doma. K přípravě „české verze“ budete potřebovat 1 šálek strouhaného sýru feta, 1 šálek čerstvé ricotty, 1 lžičku sušeného kopru (nebo 1 polévkovou lžíci čerstvého kopru), 1 čajovou lžičku sušené máty, 1/2 lžičky bílého pepře, 1 vejce, 12 listů rozmrazeného kvalitního filo těsta a 1 balení přepuštěného másla.

Postup:

Troubu předehřejeme na 190 °C. Smícháme fetu, ricottu, kopr, mátu, bílý pepř a vejce. Jeden list filo těsta potřeme máslem a na něj položíme další list filo těsta, rovněž potřený máslem. Několik polévkových lžic náplně umístíme do pravého spodního rohu filo těsta a listy složíme tak, aby náplň byla umístěna mezi dvěma vrstvami těsta na každé straně. Těsto opět potřeme máslem, poté složíme do trojúhelníku. Tímto způsobem vytvoříme všech šest taštiček.

Posléze potřeme větším množstvím másla a pečeme na plechu přibližně 20 minut, zkrátka a dobře – dozlatova. Po vychladnutí můžeme podávat.

Přejeme dobrou chuť!

Comments are closed.