Bulhaři se vyžívají v salátech, u nás je patrně nejznámější šopský, jehož česká kopie ovšem není vždy tím „pravým ořechovým“. My si však dnes představíme méně zprofanovaný, ale zato značně chutný salát nazvaný Sněžanka. Češi mu často s oblibou přezdívají Sněhurka.

V jogurtu musí stát lžíce

Pravý a nefalšovaný salát Sněžanka se připravuje z okurek a bulharského „kyselého mléka“, kterým je ve skutečnosti velmi hustý jogurt. Další ingredience jsou variabilní, nejčastěji se do Sněhurky přidává ještě česnek, kopr a nasekané vlašské ořechy. Jestliže se vám nechce čekat na to, až překročíte hranice Bulharska, vyrobte si tento zdravý a osvěžující pokrm doma.

bulharský salát Sněžanka

Recept pro 4 osoby

K přípravě „české verze“ salátu Sněžanka potřebujeme 1 velký kelímek hustého bílého jogurtu, 1 salátovou okurku, 1 lžíci čerstvého kopru, sůl, necelou kávovou lžičku oleje, 2 lžíce vlašských ořechů a 1 stroužek česneku, ten však není nezbytně nutný.

Jogurt vložíme do gázy nebo do velmi jemného cedníku a necháme přes noc, nebo alespoň po dobu několika hodin odkapat. Poté oloupeme okurku a nakrájíme ji na drobné kostičky. Smícháme ji s odkapaným jogurtem, nasekaným koprem a olejem. Poté osolíme a případně přidáme rozmačkaný česnek. Před podáváním posypeme strouhanými vlašskými ořechy a třeba i trochou, nadrobno nakrájenou natí nebo olivami.

Přejeme dobrou chuť!

salát Sněžanka

Comments are closed.