Profiterole: Francouzský dezert, který je předchůdcem větrníku

ReceptyChutě světa

Nic naplat – sladkosti světu vládnou navzdory všem dietám! Dnes si představíme profiterole. Tato vyhlášená dobrota pochází z Francie a pochutnávali si na ní už na dvoře královny Kateřiny Medicejské. V Česku je známá pod názvem profiterolky, v podstatě se jedná o miniaturní obdobu našeho větrníku. Ten ovšem vznikl o řadu let později.

V Itálii vypadá profiterole jako dortík

Konkrétně jde o zákusek ve tvaru koule z tzv. odpalovaného těsta. To se rovněž používá k přípravě věnečků a větrníků. Plní se většinou krémem, šlehačkou či zmrzlinou, nahoře může být čokoládová poleva, karamel či práškový cukr. Občas jsou součástí profiterole i kousky ovoce, respektive kompotu.

Ve Francii je tento dezert známý také pod názvem choux à la crème. V minulosti zpravidla nechyběl na svatbách, hojně se konzumoval během vánočních svátků. Například v Řecku, Turecku a Itálii vypadá úplně jinak. Je podáván v misce, jeho povrch je obvykle vodorovný. Tvoří ho čokoládová poleva a šlehačka.

Recept pro 6 až 8 osob

Při troše štěstí profiterole seženete i v české cukrárně, kavárně nebo hotelové restauraci. Moučník si však můžete ukuchtit i doma, tady je recept! K přípravě těsta na profiterolky potřebujete 120 gramů másla, půl litru vody, špetku soli, 250 gramů hladké mouky a 6 vajec. Náplň vyrobíte z litru mléka, citrónové kůry, 200 gramů cukru krupice, 8 žloutků a 80 gramů hladké mouky. Čokoládovou polevu vytvoříte ze 2 deci smetany a 200 gramů hořké čokolády.

profiterole alias profiterolky

Postup:

V hrnci zahřívejte vodu s máslem, a jakmile začne vřít, osolte ji a přisypte do ní prosátou mouku. Rychle a dobře umíchejte hladké těsto, které se nelepí ke stěnám kastrolu.

Kastrol odstavte a po vychladnutí do těsta postupně vmíchejte všechna vejce. Můžete použít mixér a vyšlehat dohladka.

Cukrářský sáček naplňte těstem a na plech, vyložený pečícím papírem, vytlačte malé kopečky. Pečte asi 20 minut ve vyhřáté troubě při 180 °C.

Poté pootevřete dvířka trouby a nechte pomalu vychladnout, aby těsto nespadlo. Kopečky při pečení vyběhnou a uvnitř budou duté.

Na krém zahřejte mléko s trochou citrónové kůry. Žloutky vyšlehejte v míse s cukrem. Vzniklou pěnu šlehejte společně s mlékem.

Potom vyndejte citrónovou kůru a za stálého míchání postupně přisypávejte přesátou mouku. Stále zahřívejte a šlehejte, dokud krém nehoustne.

Nechte jej trochu vychladnout, přendejte do cukrářského sáčku a naplňte kuličky malým otvorem, který vytvoříte na jejich spodku.

Kuličky dáte vychladit a mezitím připravte čokoládovou polevu. Smetanu přiveďte téměř k varu, odstavte a nasypte do ní nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.

Pak polijte kuličky a dejte je znovu chladit. Posléze můžete podávat.

Přejeme dobrou chuť!

cannoli

Cannoli: Italské trubičky patrně pocházejí ze sicilského harému

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

lokum neboli Turkish Delight

Mohlo by vás zajímat

Marsa Mubarak

Lodní výlet a šnorchlování v zátoce Marsa Mubarak

Patříte mezi milovníky šnorchlování a potápění? Tak to určitě víte, že jednou z oblíbených a vyhledávaných lokalit je Rudé moře. Ale už jste byli v malebné zátoce Marsa Mubarak v Marsa Alam? Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách: 50. díl

Experti na cestách: 50. díl

Jak probíhá výběr a nákup dovolené online a jak na pobočce? Čemu dávají dnes lidé přednost a proč? Co je potřeba ke koupi zájezdu online? To a mnohem více vám v dnešním díle Expertů na cestách prozradí Nicole Okonkwo Gattuso, sales directorka CK Blue Style. Zároveň vám poradíme, kam teď vyrazit za sluncem i zážitky, […]

Číst více

Poznejte egyptské letovisko Hurghada

Dovolená v Egyptě: Poznejte egyptské letovisko Hurghada!

Hurghada je jednou ze tří egyptských destinací, kam se lze vypravit s CK Blue Style. Jedná se o bývalé rybářské městečko, které se stalo jedním z největších turistických center v Egyptě. Z jedné strany ji obklopuje poušť a hory, z té druhé je omývána Rudým mořem. Své návštěvníky láká na slunečné počasí, krásné zlatavé pláže, […]

Číst více