Profiterole: Francouzský dezert, který je předchůdcem větrníku

ReceptyChutě světa

Nic naplat – sladkosti světu vládnou navzdory všem dietám! Dnes si představíme profiterole. Tato vyhlášená dobrota pochází z Francie a pochutnávali si na ní už na dvoře královny Kateřiny Medicejské. V Česku je známá pod názvem profiterolky, v podstatě se jedná o miniaturní obdobu našeho větrníku. Ten ovšem vznikl o řadu let později.

V Itálii vypadá profiterole jako dortík

Konkrétně jde o zákusek ve tvaru koule z tzv. odpalovaného těsta. To se rovněž používá k přípravě věnečků a větrníků. Plní se většinou krémem, šlehačkou či zmrzlinou, nahoře může být čokoládová poleva, karamel či práškový cukr. Občas jsou součástí profiterole i kousky ovoce, respektive kompotu.

Ve Francii je tento dezert známý také pod názvem choux à la crème. V minulosti zpravidla nechyběl na svatbách, hojně se konzumoval během vánočních svátků. Například v Řecku, Turecku a Itálii vypadá úplně jinak. Je podáván v misce, jeho povrch je obvykle vodorovný. Tvoří ho čokoládová poleva a šlehačka.

Recept pro 6 až 8 osob

Při troše štěstí profiterole seženete i v české cukrárně, kavárně nebo hotelové restauraci. Moučník si však můžete ukuchtit i doma, tady je recept! K přípravě těsta na profiterolky potřebujete 120 gramů másla, půl litru vody, špetku soli, 250 gramů hladké mouky a 6 vajec. Náplň vyrobíte z litru mléka, citrónové kůry, 200 gramů cukru krupice, 8 žloutků a 80 gramů hladké mouky. Čokoládovou polevu vytvoříte ze 2 deci smetany a 200 gramů hořké čokolády.

profiterole alias profiterolky

Postup:

V hrnci zahřívejte vodu s máslem, a jakmile začne vřít, osolte ji a přisypte do ní prosátou mouku. Rychle a dobře umíchejte hladké těsto, které se nelepí ke stěnám kastrolu.

Kastrol odstavte a po vychladnutí do těsta postupně vmíchejte všechna vejce. Můžete použít mixér a vyšlehat dohladka.

Cukrářský sáček naplňte těstem a na plech, vyložený pečícím papírem, vytlačte malé kopečky. Pečte asi 20 minut ve vyhřáté troubě při 180 °C.

Poté pootevřete dvířka trouby a nechte pomalu vychladnout, aby těsto nespadlo. Kopečky při pečení vyběhnou a uvnitř budou duté.

Na krém zahřejte mléko s trochou citrónové kůry. Žloutky vyšlehejte v míse s cukrem. Vzniklou pěnu šlehejte společně s mlékem.

Potom vyndejte citrónovou kůru a za stálého míchání postupně přisypávejte přesátou mouku. Stále zahřívejte a šlehejte, dokud krém nehoustne.

Nechte jej trochu vychladnout, přendejte do cukrářského sáčku a naplňte kuličky malým otvorem, který vytvoříte na jejich spodku.

Kuličky dáte vychladit a mezitím připravte čokoládovou polevu. Smetanu přiveďte téměř k varu, odstavte a nasypte do ní nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.

Pak polijte kuličky a dejte je znovu chladit. Posléze můžete podávat.

Přejeme dobrou chuť!

cannoli

Cannoli: Italské trubičky patrně pocházejí ze sicilského harému

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

lokum neboli Turkish Delight

Mohlo by vás zajímat

cestovatel Richie pluje kolem ostrova Mallorca

Mallorca: Tohle můžete zažít na největším španělském ostrově!

Největší španělský – a zároveň největší baleárský – ostrov Mallorca není třeba dlouze představovat. Mnozí z vás jistě tuto oblíbenou destinaci v minulosti navštívili. Ale jak to tam vypadá aktuálně? Na konci května, kdy už teplota vody ve Středozemním moři vyloženě svádí ke koupání, jsme na Mallorce pořídili tuto fotoreportáž. Zaměřili jsme se nejen na […]

Číst více

Piedigrotta

Piedigrotta: Kostel ve skále poblíž města Pizzo je ozdobou Kalábrie

Italská Kalábrie je nádherný region, který přitahuje milovníky přírody, průzračného moře, výtečné místní kuchyně i atraktivních památek. K návštěvě doslova svádějí nádherná města Tropea, Scilla či Pizzo s hradem Murat, kde byl vězněn a následně popraven Napoleonův švagr Gioacchino. Necelé 2 km severovýchodně od této majestátní stavby se nalézá kostel Piedigrotta. Od většiny ostatních svatostánků […]

Číst více

Potami

Potami: Pláž na ostrově Samos okouzlí délkou, přírodou i čistotou vody

Poletíte s CK Blue Style na řecký ostrov Samos? Dovolená strávená v hotelovém areálu a jeho blízkém okolí bude samozřejmě fajn, ale proč se během pobytu nevydat na výlet? Možností je vícero, stačí otevřít informační obálku, kterou dostanete po příletu, a následně se dohodnout s česky hovořícím delegátem. Na řadu míst se můžete vypravit sami […]

Číst více