Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

ReceptyŘeckoBulharskoChutě světaTurecko

Chystáte se na dovolenou do Turecka nebo do balkánských zemí? Pokud ano, určitě tam narazíte na různobarevné cukrovinky nazvané lokum. Působí natolik lákavě a optimisticky, že je většina turistů zkrátka „musí“ ochutnat. Dokonce i ti, kteří holdují zdravému životnímu stylu!

Lokum neboli rahat lokum (často také Turkish Delight) existuje nejen v mnoha barevných variantách, ale k mání je také celá řada nejrůznějších příchutí. Nejčastěji se s touto pochoutkou setkáte v Turecku a na Balkáně, zejména v Bulharsku, Bosně, Makedonii a Řecku. Velmi oblíbená je však i v anglicky mluvících zemích.

Dražší varianta obsahuje ořechy nebo datle

Lákavá dobrota vznikla údajně už ve středověku, a to na dvoře osmanského sultána, který rád mlsal, ale kvůli problémům s chrupem nemohl kousat nic tuhého. Proto dal svému kuchaři za úkol, aby mu připravil měkkou sladkost, tudíž vznikl lokum. První obchod s touto specialitou v dnešní podobě byl otevřen v Istanbulu v roce 1776. V průběhu 19. století si unikátní cukrovinky všimli Britové, kteří měli na Blízkém východě silný vliv, a začali ji dovážet do Velké Británie. Odtud se lokum rozšířil do dalších anglicky mluvících zemí.

Rahat lokum se dělí na dvě základní skupiny. Prémiová a zároveň dražší je varianta, kde jsou kostky Turkish Delight plněny nasekanými mandlemi, arašídy či pistáciemi. Někdy také datlemi, pomerančovou kůrou atd.

Levnější variantou je lokum ochucený a obarvený například růžovou vodou, citronem, mátou, skořicí, smetanou, medem, pomerančem a mnoha dalšími příchutěmi. Nejčastěji má lokum žlutou, červenou a zelenou barvu v různě sytých odstínech.

rahat lokum

Recept na lokum pro 8 osob

Nemůžete to vydržet a chcete si doma ukuchtit vlastní lokum? Proč ne. K přípravě „české verze“ potřebujete máslo na vymazání formy, kilo krupicového cukru, 20 deka kukuřičného škrobu, lžíci citronové šťávy a necelé dvě lžíce růžové vody. Máte-li rádi ořechy, můžete je rovněž použít. A stejně tak červenou potravinářskou barvu. Na posypání je třeba 20 deka moučkového cukru a 50 gramů kukuřičného škrobu.

Postup:

Vymažte širší pekáč máslem a vyložte papírem na pečení.

V hrnci na mírném ohni zahřejte krupicový cukr, citronovou šťávu a necelé čtyři deci vody. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a přiveďte k varu. Hrnec odstavte z ohně.

Smíchejte škrob a necelých osm deci vody. Na středním ohni míchejte, dokud nezmizí hrudky. Až se hmota začne podobat lepidlu, přidejte rozpuštěný cukr s citronovou šťávou. Pořádně míchejte asi 5 minut, pak stáhněte plamen a nechte hodinu bublat. Jestliže se vám nepodařilo rozmíchat hrudky, klidně je rozšlehejte ponorným mixérem.

Po hodině by směs měla mít jemně zlatavou barvu. Přidejte růžovou vodu a pár zrníček červené potravinářské barvy. (Anebo do směsi zamíchejte v poměru 2 : 1 vanilkovou a ořechovou tresť, přidejte nakrájené ořechy a místo závěrečného cukru moučky poprašte kokosem.)

Hmotu vlijte do připraveného pekáčku a nechte přes noc ztuhnout. Druhý den vyklopte na plochu posypanou hrnkem moučkového cukru se škrobem nebo kokosem a nakrájejte na kostky. Každou kostku obalte cukrem (kokosem). Ořechové lokum můžete uložit rovnou do krabice, kousky obalené cukrem nechte trochu oschnout, jinak vám v krabici zvlhnou.

Podávejte ideálně k mátovému čaji nebo ke kávě s kardamomem.

Přejeme dobrou chuť!

lokum alias Turkish Delight

profiterole

Profiterole: Francouzský dezert, který je předchůdcem větrníku

Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

saltimbocca

Mohlo by vás zajímat

Caló des Moro: Nádherná přírodní pláž na španělském ostrově Mallorca

Mallorca je největší španělský ostrov a na rozdíl od Kanárských ostrovů je plný zeleně. Navíc jeho břehy neomývá Atlantský oceán, ale Středozemní moře. Pokud se zde rozhodnete strávit dovolenou, ideální je období od druhé poloviny května do konce září. Chcete si udělat výlet na neorganizovanou pláž obklopenou přírodou? Naším tipem je Caló des Moro na […]

Číst více

Platnost pasu

Splňuje váš cestovní doklad podmínky vstupu do vaší zvolené destinace?

Chystáte se na dovolenou? Potom si nezapomeňte včas zkontrolovat platnost svého pasu, zejména pokud letíte do některé z mimoevropských destinací. Ušetříte si tak nejen spoustu starostí, ale i peněz! Share Tweet Email

Číst více

Co ochutnat na Kapverdách: Grogue

Co ochutnat na Kapverdách: Grogue, kapverdský rum

Tak jako obyvatelé našich končin nedají dopustit na pivo či víno i Kapverďané mají svůj tekutý národní poklad. Jedná se o zvláštní druh rumu zvaný grogue, grogu či grogo. Až budete tedy na své dovolené přemýšlet, co na Kapverdách ochutnat, tuto alkoholickou dobrotu si určitě nenechte ujít!  Share Tweet Email

Číst více