Zavítáte-li do Maďarska, setkáte se tam s kulinářským pojmem halászlé. Jedná se o hutnou rybí polévku se zelenou paprikou a rajčaty, je navíc kořeněná mletou paprikou. Sama o sobě se dá jíst jako hlavní jídlo, ideálně s pečivem.
Je také součástí vánočního menu
Původně šlo o pokrm maďarských rybářů, který se vařil u řeky v kotlíku nad ohněm. Nyní se často konzumuje o Vánocích, ale samozřejmě i během celého roku. Na halászlé není problém narazit v restauracích a bufetech nejen v Budapešti, ale i v jiných částech Maďarska.
Recept na halászlé pro 6 osob
Baví vás vařit? Umíte vyfiletovat kapra? Tak nečekejte na to, až se dostanete do Maďarska a uvařte si polévku halászlé doma. K přípravě „české verze“ budete potřebovat jednoho kapra, dvě cibule, jednu zelenou papriku, dvě rajčata, tři lžíce mleté červené papriky, dva litry vody, olej, sůl a koření dle chuti.
Postup:
Kaprovi odřežeme hlavu, vykostíme ho a přípravíme filety. Maso nakrájíme na kostky a vložíme do ledničky. Zeleninu dobře očistíme.
Do hrnce s olejem přidáme pokrájenou cibuli, rajčata, papriku, hlavu s kostmi a ocasem. Zalijeme vodou, osolíme, okořeníme a uvaříme.
Hotový vývar propasírujeme a dáme znovu vařit. Přidáme mletou papriku, nakrájené maso z kapra a vaříme ještě půl hodiny.
Přejeme dobrou chuť!