K nejznámějším tradičním anglickým pokrmům patří bubble and squeak. Pokud jste už v těchto končinách byli, jistě ho znáte. A pokud ne, je na čase vám ho představit. Zjednodušeně řečeno – jedná se o zapečené brambory s kapustou a zbytky předchozích jídel.

Může obsahovat také maso

Kromě brambor a růžičkové kapusty se do jídla bubble and squeak přidává rovněž mrkev, hrášek a zelí. Výjimkou však nejsou ani jiné druhy zeleniny a také kousky masa. Nejstarší recept pochází z roku 1806 a jeho autorkou byla Maria Rundell.Irsku existuje jeho obdoba nazvaná colcannon, ve Skotsku narazíte dokonce na tři – rumbledethumps, stovies a clapshot. V severovýchodní Anglii se pro změnu používá označení panackelty.

Pokrm bubble and squeak byl díky své nenáročnosti na přípravu populární zejména během 2. světové války. V současnosti je často součástí anglických snídaní, ale stejně tak ho najdeme na jídelním stole v neděli v poledne, a to jako přílohu k masu. Zpravidla nechybí ani okurka a brown sauce (hnědá omáčka z rajčat, melasy, datlí, tamarindu, octa a koření).

bubble and squeak

Recept na bubble and squeak pro 4 osoby

Jestliže se do Anglie v nejbližší době nechystáte, můžete si bubble and squeak ukuchtit doma. Neřadíte-li se mezi totální kuchařské antitalenty, přípravu této anglické speciality jistě hravě zvládnete. Než se pustíte do vaření, připravte si 4 polévkové lžíce másla, půl hrnku najemno nakrájené cibule, zbylou bramborovou kaši, zbylou zeleninu (zelí, tuřín, mrkev, hrášek, růžičkovou kapustu atd.), kousky opečené slaniny, sůl a čerstvě mletý černý pepř.

Na velké pánvi rozpustíme máslo. Z kaše, zeleniny, slaniny, soli a pepře uděláme placky a ty smažíme přibližně deset minut. Během této doby je na pánvi několikrát otočíme. Před podáváním můžeme placky ozdobit sázeným vejcem.

Přejeme dobrou chuť!

Comments are closed.