Ať už zavítáte do Finska, anebo například do Polska, Litvy či Estonska, všude narazíte na pokrm zvaný kysel. Jedná se o rosolovitý dezert skládající se z vody, ovoce, cukru a bramborové moučky jakožto zahušťovadla. A pozor – je zpravidla velmi přitažlivý!
Ve Finsku se mu říká kiisseli, v Polsku kisiel, v Litvě kisielius a v Estonsku kissell. I v jiných zemích jsou jeho názvy velmi podobné. Výjimkou není ani ten český – již zmíněný kysel.
Litevci jedí kysel o Vánocích
Tradiční verze tohoto dezertu se připravuje tak, že se horký ovocný protlak (případně sirup) promísí se studenou vodou s rozpuštěnou bramborovou moučkou, posléze se přidá cukr a pak se vše krátce povaří. Poté se hmota vleje do nádob a nechá se vychladnout.
Jako ovoce se nejčastěji používá klikva, angrešt, jablka, rybíz, višně, maliny a jahody. V Litvě se kysel připravuje zejména z brusinek. Tato verze je součástí místního štědrovečerního menu.
Recept pro 4 osoby
Až vyrazíte do zmíněných zemí, případně do Ruska, Ukrajiny nebo Lotyšska, určitě nezapomeňte dezert kysel ochutnat. Máte-li čas a chuť, můžete si ho – během 30 minut – ukuchtit také doma. A to například z rybízu. K přípravě „české verze“ tohoto pokrmu budete potřebovat 140 gramů cukru krupice, 140 gramů černého rybízu, 50 gramů solamylu a vodu.
Omytý rybíz protřete sítem a šťávu necháte stát v zakryté nádobě. Rozmačkané bobule zalijete půllitrem studené vody, povaříte a procedíte.
Odvar přivedete k varu, přidáte cukr a škrobovou moučku rozmíchanou ve studené vodě. Odstavíte z ohně, přilijete syrovou šťávu a promícháte. Po vychladnutí můžete podávat, předtím lze kysel ještě lehce ozdobit.
Přejeme dobrou chuť!