Mezi zahraniční dobroty, které spousta z nás dosud nestihla ochutnat, se řadí například rönttönen. Název nám toho moc neprozradí, na základě fotografie ovšem také neodhalíme vše podstatné. No, uznejte sami – poznáte na první pohled, že se jedná o finský koláč s náplní ze slazené bramborové kaše a brusinek?

Dokonce získal ochrannou známku

Právě rozšlehané brambory jsou ingrediencí, kterou by v tomto malém, otevřeném koláči málokdo čekal. Brusinky jsou občas nahrazeny borůvkami, základem je těsto z ječné a žitné mouky. Rönttönen pochází z finské provincie Kainuu, konkrétně z obce Kuhmo, jedná se o oficiálně uznanou zdejší specialitu.

Místní sdružení pekařů a cukrářů totiž v listopadu roku 2008 získalo od Evropské unie ochrannou zeměpisnou známku (CHZO) – Kainuun rönttönen. Je to v pořadí už páté finské jídlo, které se „pyšní“ tímto certifikátem. A jen tak mimochodem – rönttönen se nejčastěji podává ke kávě a je běžně k dostání i v dalších severských zemích a také v Irsku.

finský koláč Kainuun rönttönen

Recept na rönttönen pro 6 osob

Jestliže se do Finska zatím nechystáte, zkuste si – pokud máte čas a odvahu – tento koláč ukuchtit doma. K přípravě těsta budete potřebovat ½ poháru vody (125 ml), ¼ lžičky soli, ½ šálku pšeničné mouky (75 g), cca 350 ml žitné mouky (200 g), 1 a ½ lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje a 1 až 2 lžíce žitného kvásku. Náplň vyrobíte z ½ kila brambor, ½ šálku žitné mouky (75 g), 100 až 150 gramů brusinek (nebo 100 gramů borůvek), 2 lžic cukru krupice a ¼ lžičky soli.

Postup:

Začneme náplní. Brambory oloupeme, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Vylijeme vodu a brambory rozmačkáme. Vzápětí je šleháme, aby z nich vznikla kaše, přičemž přisypáváme žitnou mouku. Poté necháme stát na teplém místě po dobu 3 až 4 hodin, občas důkladně promícháme.

Hmota během „dozrávání“ získá nasládlou chuť a bude vláčnější. Po uplynutí této doby přidáme rozemleté ​​brusinky, cukr a sůl a zamícháme. Jestliže zvolíme borůvky, bude potřeba 1 lžíce cukru navíc, vzhledem k jejich zpravidla kyselé chuti.

Následně se pustíme do těsta. Nejdříve smícháme obě mouky a pak je – společně s kváskem – pozvolna nasypeme do osolené vody. Přidáme olej a uhněteme těsto. Rozválíme ho na plát o tloušťce cca 2 mm, ze kterého vykrojíme kolečka o průměru cca 10 až 12 centimetrů. Před vysycháním je ochráníme tím, že je překryjeme látkou nebo plastovou fólií. Přidáme silnou vrstvu náplně tak, aby zhruba centimetr těsta po okrajích zůstal prázdný, tedy v původním stavu.

Okraje těsta zabalíme tak, aby překrývaly část výplně, vzniknou tedy hladce zaoblené záhyby. Zde budeme potřebovat trochu praxe, protože to není tak jednoduché. Výsledné výtvory klademe na plech vystlaný pečicím papírem.

Troubu předehřejeme na 120 stupňů. Pečeme na střední úrovni po dobu 15 až 20 minut. Po vyjmutí z trouby rönttönen přetřeme rozpuštěným máslem, díky tomu se koláče budou krásně lesknout. Podáváme mírně vychlazené.

Přejeme dobrou chuť!

Comments are closed.