Gaskoňsko zná díky d’Artagnanovi a Cyranovi z Bergeracu snad každý. Ale i když je tento kraj krásný a stojí za návštěvu, my se k němu zachovali trochu macešsky a vyzobali z něj nejlepší švestičky! (Ne, opravdu nejde o záměnu s třešní…)
Na úvod nezaškodí pár informací o této historické oblasti v jihozápadní Francii. Komplikací může být jazyk, s angličtinou se turista nechytá. Na venkově může mít potíže i s francouzštinou, někde mluví jen gaskoňsky. Naštěstí se ale místní nezměnili ani v tom, že jsou kromě známé hrdosti i pohostinní.
Stejný jako před staletími je i životní styl, Gaskoňci si prostě umějí užívat dosyta – hlavně dobrého jídla a pití – a ze všeho nejvíc nemají rádi změny.
Gaskoňsko prý nabízí největší pochoutku na světě
Kulinářskou lahůdkou jsou kachní játra připravovaná na desítky způsobů. Bývají ale velmi drahá, 100 gramů stojí od 30 eur výš! Je to i tím, že místní chovatelé zvířata pečlivě krmí. Před „popravou“ do nich vpraví kukuřici ručně pomocí jakéhosi dávkovače!
Díky tomu jsou velká, tučná a mají zcela netypickou okrovou barvu. Gurmáni říkají, že nejlépe chutnají se sladším bílým vínem a že nad tento pokrm na světě není…
Mezi cukrárnami vede Pierre Boisson
Další pochutinou, která Gaskoňsko proslavila, jsou švestky, i proto ta změna v úvodu. Nejlepší dobroty nabízí cukrárna Pierre Boisson ve městě Agen, založená už roku 1835. Máčejí se v různých druzích čokolád, dělají se z nich koláče, zákusky i zmrzlina.
Voňavé plody se nakládají do všeho možného, včetně alkoholu, ale slivovici tady neznají. Vrcholnou delikatesou je husí paštika s pruhem švestkové zavařeniny…
Čím starší, tím lepší!
Výjimečný je i armaňak (Armagnac), zřejmě nejstarší vinný destilát na světě. Zraje v sudech z dubového dřeva, je unikátní pěti faktory – podnebím, půdou, destilačním procesem, zráním i tím, že se vyrábí jen z bílých hroznů z okolí La Bastide d´Armagnac.
Na rozdíl od koňaku se destiluje jen jednou. Nejčastěji vzniká v malých rodinných palírnách. Čím je starší, tím rafinovanější má chuť – a také vyšší cenu.
Muzeum destilátu najdete v Condomu
Jedním z velkých obchodních center, kde se armaňak prodává (a navíc kousek od jeho náměstí je i muzeum věnované tomuto nápoji), je město, které je známé v úplně jiném oboru a také ho zná každý – snad kromě malých dětí – Condom.
Podnik na výrobu prezervativů tu založili dva šlechtici, potomek francouzského krále Ludvíka XIV. Charles-Emmanuel de Bourbon-Parme a hrabě Gil de Bizemont.
V turistické sezoně bývá otevřená expozice s 1773 exponáty tohoto stále žádaného ochranného prostředku. Tvoří ji historické kousky z 18. století, kdy byl kondom vynalezen, i jeho ztvárnění v nejrůznějších podobách na pohledech či upomínkových předmětech.
Problémy policistům ale způsobují neukáznění turisté, co chtějí v noci jako suvenýr ukrást informační tabuli s názvem města, což zatěžuje obecní pokladnu…