Zavítáte-li někdy v budoucnu do Finska, setkáte se tam s pojmem vispipuuro. O co se jedná? O sladkou růžovou kaši z pšeničné krupice a ovocných plodů, většinou brusinek. Ty občas nahrazuje rybíz, klikva, angrešt, jahody či meruňky. Už na první pohled vypadá tento dezert velmi lákavě!

vispipuuro alias klappgröt

Ve Švédsku se vispipuuro jmenuje klappgröt

Ovocná kaše je našlehaná a podává se s mlékem a cukrem. Je oblíbená nejen ve Finsku, ale i ve Švédsku. Tam se jí však říká klappgröt. Nechystáte se letos ani do jedné z uvedených severských zemí? Nevadí, pokrm vispipuuro si můžete vyrobit doma. Pokud umíte alespoň trochu vařit, mělo by to dopadnout dobře.

vispipuuro alias klappgröt

Recept pro 2 osoby

K přípravě „české verze“ finského dezertu vispipuuro budete potřebovat 5 deci vody, dvě deci červeného rybízu, 4 polévkové lžíce cukru, ¾ šálku pšeničné krupice a 2 kávové lžičky vanilkového cukru.

Vodu smícháme s cukrem, přidáme rybíz a vaříme cca 5 minut.

Vmícháme pšeničnou krupici a za občasného míchání vaříme cca 10 minut. Poté necháme vychladnout.

Smícháme s vanilkovým cukrem a posléze vyšleháme elektrickou (anebo klasickou) kuchyňskou metlou.

Vložíme do skleniček nebo misek, lehce pocukrujeme, ozdobíme ovocem, případně i lístky máty nebo ovesnými vločkami, a podáváme se studeným – klidně i sójovým – mlékem.

Přejeme dobrou chuť!

vispipuuro alias klappgröt

Comments are closed.