Gereja Ayam: Kuřecí kostel je chátrající chloubou ostrova Jáva

Zajímavosti

Kdo řekl, že všechny kostely musí vypadat plus minus stejně? Nesmysl! Tak například na ostrově Jáva najdete Kuřecí kostel (Gereja Ayam). Když se na něj podíváte, ihned pochopíte, proč dostal takový název. Tato atypická stavba však již od roku 2000 zeje prázdnotou.


Gereja Ayam alias Kuřecí kostel na ostrově Jáva

Za vším hledejte Boha

Hluboko v hustých lesích centrální Jávy, která je – jak známo – součástí Indonésie, leží opuštěný, rozpadající se kostel ve tvaru obřího kuřete s otevřeným zobákem. Tato bizarní budova každým rokem přiláká stovky turistů a fotografů. A není divu!

Kuřecí kostel Jáva

Příběh kostela Gereja Ayam (neboli Bukit Rhema) je stejně nevšední jako jeho struktura. V pozdních 80. letech minulého století muž jménem Daniel Alamsjah prohlásil, že obdržel vzkaz od Boha, který jej pověřil tím, aby postavil modlitební dům ve tvaru holubice. Sedmašedesátiletý Daniel vybral kopec nedaleko Magelandu, rodného města jeho manželky, a na tomto místě se rozhodl zrealizovat svůj „božský“ projekt.

Kuřecí kostel Jáva

V devadesátých letech, společně se třemi desítkami místních obyvatel, Alamsjah zahájil výstavbu impozantní budovy. Těžko říct, proč se holubice ve finále proměnila v kuře, každopádně se nenašel nikdo, koho by Kuřecí kostel nezaujal.

Kuřecí kostel na ostrově Jáva chátrá

Gereja Ayam navštěvovali i muslimové

Navzdory své křesťanské víře Alamsjah oznámil, že v Gereja Ayam rád přivítá vyznavače všech náboženství. A tak se pod střechou kostela začali shromažďovat nejen křesťané, ale i muslimové a buddhisté, zatímco přízemí bylo využíváno jako rehabilitační zařízení pro drogově závislé, děti se zdravotním postižením, narušenou mládež a duševně choré.

Gereja Ayam alias Kuřecí kostel interiér

Svoje brány kostel zavřel v roce 2000, a to z finančních důvodů. Každopádně dodnes Gereja Ayam fascinuje většinu těch, kteří se ocitnou v jeho blízkosti.

palác Knossos

Palác Knossos na Krétě měl více než tisíc místností

Ostrov Susak nabízí léčivý písek i rybí speciality

Susak

Mohlo by vás zajímat

curacao

Curacao: Modrý likér s příchutí karibského pomeranče

Neobejdou se bez něj známý koktejl Blue Lagoon, drink Blue Hawaii a další míchané alkoholické nápoje. Řeč je o likéru curacao, který pochází ze stejnojmenného ostrova patřícího Nizozemí. Konkrétněji – curacao je modrý likér ochucený sušenými slupkami citrusového ovoce zvaného laraha, které se pěstuje na ostrově Curacao v jižní části Karibského moře. Share Tweet Email

Číst více

Létání s dětmi vyžaduje klid a rozvahu, radí Lenka Pátek

Létání s dětmi vyžaduje klid a rozvahu, radí Lenka Pátek

Jako matka tří synů mám s cestováním s dětmi mnoho zkušeností. Co bych doporučila maminkám a tatínkům, kteří v budoucnu poletí poprvé v životě na dovolenou s dítětem? Především to, aby se takové cesty nebáli! Mohu potvrdit, že když je rodič v pohodě, nestresuje se, nepanikaří a logicky uvažuje, je v klidu i dítě. Důležité […]

Číst více

5 nejkrásnějších pláží na Severním Kypru

Dovolená na Kypru: 5 nejkrásnějších pláží na Severním Kypru

Kouzelný Kypr, třetí největší ostrov ve Středozemním moři, láká především na své nádherné písčité pláže. A v jeho severní části najdete jak ty s vybaveným zázemím, kde vám určitě nebude nic chybět, tak ty, kterých se civilizace zatím téměř nedotkla a panuje na nich ničím nerušený klid. Pojďte s námi objevit ty nejkrásnější pláže Severního […]

Číst více