Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

ReceptyChutě světaItálie

Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji!

Skáče přímo do pusy

Saltimbocca je jídlo typické pro italský Řím, oblíbené je rovněž v jižním Švýcarsku, Španělsku a Řecku. Název vznikl ze tří italských slov „saltare“ (skákat) a „in bocca“ (do úst). Pokrm je připravován z plátku telecího, kuřecího nebo vepřového masa, na který je přiložen plátek šunky (prosciutto) a lístky šalvěje. Tento balíček je osmahnut buď jako plátek, anebo je smotán do ruličky (involtini). Pak je marinován ve víně či oleji nebo jen ve slané vodě. Někdy bývá ještě ozdoben kapary.

Saltimbocca alla Romana vyniká omáčkou

Nejznámější z těchto jídel je Saltimbocca alla Romana, původem z města Brescia v severní Lombardii. Je připravovaný z telecího masa, prosciutta nebo parmské šunky se šalvějí. Je obvykle smotán do ruliček. Ty jsou před podáváním, dle tradičního receptu, přelity omáčkou připravenou z vína Marsala a másla.

saltimbocca

Recept pro 4 osoby

Máte-li cestu do Itálie, doporučujeme ochutnat specialitu saltimbocca právě tam. V opačném případě si ji můžete uvařit doma, není na tom nic extrémně těžkého. K přípravě „české verze“ potřebujete telecí medailonky, plátky sušené šunky, čerstvé lístky šalvěje, olivový olej, máslo na smažení, sůl a pepř.

Naklepejte telecí medailonky, osolte a opepřete.

Na každý medailonek položte lístek šalvěje, plátek sušené šunky a přeložte, případně spíchněte párátkem.

Opékejte na směsi olivového oleje a másla 3 až 4 minuty z každé strany.

Podávejte s dílky citronu, grilovanými plátky rajčat a stonky chřestu, ideální je také omáčka.

Jako přílohu doporučujeme brambory (pečené, vařené nebo kaši), těstoviny, rýži, pečivo nebo vařenou brokolici.

Přejeme dobrou chuť!

lokum neboli Turkish Delight

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

limoncello

Mohlo by vás zajímat

Procházka

Maroko: 5 důvodů proč navštívit kouzelnou Essaouiru

Už jste navštívili Maroko? Pak je na čase to změnit! A až tak učiníte, Essaouira by určitě neměla chybět ve vašem itineráři. Nachází se na pobřeží Atlantického oceánu a dlouhodobě se řadí mezi nejoblíbenější turistické destinace afrického kontinentu. Není se čemu divit! Mísí se zde totiž hned několik kultur od starořímské, arabské a africké až […]

Číst více

La Spezia

La Spezia: Nevšední tip na poetickou dovolenou v Itálii

Itálie je země zasvěcená turismu, najdeme zde moře, hory, památky, výtečné jídlo i víno. A protože je zároveň dost veliká, dají se stále poznávat nová a pro nás neznámá místa. Jedním z nich je i provincie La Spezia. Share Tweet Email

Číst více

Snoopy Island

Snoopy Island: Ostrůvek v emirátu Fujairah připomíná bígla

Spojené arabské emiráty (neboli SAE) – to je Dubaj a vlastně ještě Abu Dhabi, kde stojí Ferrari World! Takto odpoví většina jedinců, kteří příliš neholdují zeměpisu ani cestování. Skutečnost je taková, že součástí SAE je dalších pět emirátů – Ras Al Khaimah, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain a Fujairah. A co si nesmíte nechat ujít, […]

Číst více