Ostrov Susak nabízí léčivý písek i rybí speciality

Zajímavosti

Chorvatsko má většina našinců dobře „přečtené“, protože je už desetiletí nejnavštěvovanější letní destinací. Přesto se i tam najdou místa, o kterých jste možná ještě ani neslyšeli. Jedním z nich může být ostrov Susak.

Všude voní oregano

Najdeme ho v severní části Jaderského moře. Původní název Sansego pochází z řečtiny, kde znamená oregano, kterého tady roste opravdu hodně. Spousta lidí tuto rostlinu považuje za exotickou, což je omyl, skrývá se pod ní dobromysl obecná.

Její vůni nelze uniknout, je všudypřítomná. Pokud jde o dějiny, hovoří se o tom, že šlo o jednu ze starořeckých kolonií, měli ji podle legendy navštívit bájní Argonauté.

O tom, že by zde při honbě za zlatým rounem přistáli, neexistuje žádný důkaz, ale při archeologickém průzkumu se tu našly římské a dokonce i pravěké artefakty.

chorvatský ostrov Susak

Bankomaty zde nenajdete

Ostrov Susak má dvě části. Ta starší leží na vrcholku malého kopce Gornje Selo, kde je i kostel. Mladší Donje Selo najdeme u pobřeží. Jde vlastně o přístav pro menší lodě, které sem vozí turisty z města Mali Lošinj. Další možností je plavba člunem z Rijeky, přístavního města v severním Chorvatsku.

Na ostrově není žádná silnice (jezdit tu smí jen kola a při sklizni traktory), nenajdeme tady ani další vymoženosti civilizace, jako jsou bankomaty, jen malou poštu. Jinak je celé území 3 km dlouhé a 1,5 km široké. Nejvyšší je kopeček Garba s 98 metry. Jediným městem je stejnojmenný Susak se starobylými úzkými uličkami.

Gornje Selo Susak

Romantici ocení místní zátoky

Nestojí tu ani žádné hotely, ubytovat se dá v některém z hrstky apartmánů a penzionů. Někdy sem jezdí mladí kluci na víkend pod širák. Na delší dobu ne, byli by odhaleni. Ostrůvek je totiž chráněnou rezervací a spaní ve stanech či volné přírodě je zakázáno.

Není se co divit, že si ho brání. Skrývá nedotčenou přírodu, průzračné moře, písečné pláže a romantické zátoky – například Bok, která je proslulá léčivým pískem.

ostrov Susak

Ubytování je lepší zamluvit

Většina apartmánů a penzionů je zamluvená dlouho dopředu, jezdí do nich stále ti samí lidé. Každý rok však nějaký přibude, takže je šance. Cestovní ruch je pro místní lukrativní, jinak tu pracovních příležitostí moc není.

Vlastně možnosti jsou jen dvě – práce v zemědělství (zejména ve vinohradnictví, zdejší hrozny i mok z nich jsou totiž proslulé) nebo rybaření.

Gornje Selo Susak

Italsky hovořící turisté mají výhodu

Loví se hlavně sardinky, makrely a taky kanic. Nestane se, aby někde v restauraci připravili den starou rybu. Spíš jich je nedostatek, místní kuchaři je umějí chutně upravit. Hodně se tu na venkovních grilech opéká jehněčí a vepřové maso.

Jinak místní hovoří svým dialektem, kterému nikdo jiný nerozumí, a spíše než chorvatsky se dá domluvit italsky

ostrov Susak

Kuřecí kostel neboli Gereja Ayam

Gereja Ayam: Kuřecí kostel je chátrající chloubou ostrova Jáva

Podmořský vodopád u ostrova Mauricius je optickým klamem

Mauricius

Mohlo by vás zajímat

Mauricius

Podmořský vodopád u ostrova Mauricius je optickým klamem

Asi dva tisíce kilometrů východně od pobřeží Afriky a 900 kilometrů východně od Madagaskaru leží v Indickém oceánu ostrovní stát Mauricius, označovaný i jako Mauritius. Tvoří ho stejnojmenný ostrov vulkanického původu, ostrov Rodrigues a několik menších ostrovů. Share Tweet Email

Číst více

5 tipů, jak překonat strach z létání

Dovolená bez starostí: 5 tipů, jak překonat strach z létání

Milujete moře, plážový písek a objevování vzdálených končin, ale při představě cestování letadlem vás přepadá hrůza? Aviofobie neboli strach z létání může zkomplikovat plány nejednoho cestovatele. My vám na následujících řádcích poradíme několik způsobů, jak strach z létání zmírnit, případně jak se ho úplně zbavit! Share Tweet Email

Číst více

Dovolená na Sardinii

Dovolená na Sardinii: Panenská příroda i prastará kultura v pohoří Barbagia

Nádherné pláže a průzračné moře na Sardinii nejspíš nikoho nepřekvapí. Chcete-li však zažít tento magický italský ostrov v jeho divočejší podobě, vydejte se do horské oblasti Barbagia. Share Tweet Email

Číst více