Sladkosti vládnou světu navzdory všem dietám! Málokdo na cestách po světě odolá a neochutná alespoň některou z místních specialit, i přestože obsahuje „nezdravé množství“ cukru. Vydáte-li se do Francie a zajdete tam do restaurace, pravděpodobně nebude v jídelním lístku chybět slavný pokrm nazvaný Crêpes Suzette. O co kráčí?

Dá se věřit verzi pomocného číšníka?

Crêpes Suzette jsou palačinky s omáčkou z karamelu, pomerančové šťávy a kůry, flambované na pomerančovém likéru (Grand Marnier nebo Cointreau). Původ této dobroty – včetně jejího názvu – je však sporný. Jedna verze se opírá o tvrzení, že palačinka Crêpe Suzette vznikla díky omylu čtrnáctiletého pomocného číšníka Henriho Charpentiera, a to v roce 1895 během praxe v Café de Paris v Monte Carlu. Mladík právě připravoval dezert pro prince z Walesu, budoucího krále Spojeného království Velké Británie a Irska a britských dominií, Eduarda VII., mezi jehož hosty nechyběla ani krásná dívka jménem Suzette.

„Byla to náhoda. Pracoval jsem zrovna u chafing dish, když najednou nečekaně vzplál likér. Myslel jsem, že jídlo bylo zničeno. Princ a jeho přátelé čekali, začal souboj s časem! Ochutnal jsem to tedy. Zjistil jsem, že se jedná o nejlahodnější sladkou směs, kterou jsem kdy požil. Jsem o tom dodnes přesvědčen. Nehoda s plamenem byla přesně tím, co bylo potřeba k tomu, aby bylo docíleno tak jedinečné chuti,“ zavzpomínal Henri.

„Princ snědl palačinku vidličkou, ale používal přitom také lžíci na zbývající sirup. Zeptal se mě, jak se jmenuje ta dobrota, kterou právě dojedl. Řekl jsem mu, že se jednalo o Crêpes Princesse. Došlo mu, že to byl kompliment směřovaný na něj. Protestoval však s předstíranou zuřivostí, že je tam přítomna dáma. Ona byla ve střehu, postavila se a rukama roztáhla svoji sukni do stran a vysekla princi poklonu. „Můžete,“ řekla Jeho Výsost, „přejmenovat Crêpes Princesse na Crêpes Suzette?“ Tak se zrodila a zároveň byla pokřtěna tato cukrovinka unikátní chuti. Druhý den jsem od prince dostal dárek – prsten s drahokamem, slaměný klobouk a cukrovou třtinu.“

Tento příběh vyprávěl Charpentier ve své biografii nazvané Life à la Henri. Ta se ovšem později dostala do rozporu s Larousse Gastronomique, encyklopedií o francouzské gastronomii. Podle ní byl Charpentier údajně příliš mladý na to, aby obsluhoval prince Eduarda namísto vrchního číšníka.

Tvůrce Crêpes Suzette možná inspirovala herečka

Další verze tvrdí, že jídlo bylo pojmenováno podle francouzské herečky Suzanne Reichenbergové (1853-1924), která se prezentovala pod uměleckým jménem Suzette. V roce 1897 se herečka objevila ve věhlasném pařížském divadle Comédie Française v roli služky, která na pódiu servírovala palačinky. Ty připravoval Monsieur Joseph, vlastník restaurantu Marivaux. Aby upoutal pozornost publika, rozhodl se, že je bude flambovat. Joseph se následně stal ředitelem restaurantu Paillard v Paříži a později hotelu Savoy v Londýně.

V roce 1896 Oscar Tschirky publikoval recept pod názvem Pancakes, Casino Style. Ten obsahoval veškeré ingredience, také postup přípravy byl totožný, chybělo však závěrečné flambování. Slavný francouzský šéfkuchař, restauratér a autor kuchařek Georges Auguste Escoffier popsal Crêpes Suzette v anglické verzi své knihy Guide Culinaire v roce 1907 stejným způsobem, rovněž vypustil závěrečné flambování. Pokrm je již od roku 1898 specialitou francouzské restaurace Marie’s.

Crêpes Suzette

Recept pro 6 osob

Chystáte-li se do Francie, určitě vám doporučujeme tuto dobrotu ochutnat v některé z vyhlášených restaurací. Totéž můžete učinit i v originálních francouzských restauracích, jež jsou rozesety po celém světě. A pokud si troufáte, uvařte si slavný dezert v pohodlí domova. K přípravě „české verze“ pokrmu Crêpes Suzette budete potřebovat 80 gramů hladké mouky, 250 ml mléka, 2 vejce, 1 lžíci rostlinného oleje do těsta, špetku soli a rostlinný olej na opékání palačinek. Tyto ingredience použijete při výrobě samotných palačinek, pomerančová omáčka si vyžádá 80 gramů másla, 80 gramů hnědého cukru, 150 ml pomerančové šťávy, kůru z jednoho pomeranče, filátka ze dvou pomerančů a panáka pomerančového likéru.

Začněte tím, že odkrojíte kůru ze dvou pomerančů včetně bílé dužiny. Poté vykrojte filátka po celém obvodu pomeranče a ze zbytku vymačkejte šťávu, kterou si dejte stranou.

Mouku smíchejte se solí a polovinou mléka. Umíchejte hladké těsto a nakonec přidejte zbytek surovin. Konzistence těsta by měla připomínat hustou smetanu.

Na nepřilnavé pánvi s trochou oleje postupně opékejte tenké palačinky a skládejte je na sebe, aby zůstaly vláčnými.

Ve druhé pánvi rozpusťte máslo s cukrem a připravte světlý karamel, opatrně ho zalejte pomerančovou šťávou a přidejte pomerančovou kůru. Nechte omáčku trošku zhoustnout a přidejte pomerančový likér.

Palačinky společně s filátky z pomerančů prohřejte a složte do šátečků. Přelejte omáčkou a ihned servírujte.

Přejeme dobrou chuť!

Comments are closed.