Podmořský vodopád u ostrova Mauricius je optickým klamem

MauriciusZajímavosti

Asi dva tisíce kilometrů východně od pobřeží Afriky a 900 kilometrů východně od Madagaskaru leží v Indickém oceánu ostrovní stát Mauricius, označovaný i jako Mauritius. Tvoří ho stejnojmenný ostrov vulkanického původu, ostrov Rodrigues a několik menších ostrovů.

Země, v níž auta jezdí vlevo, je proslulá vysoce hodnocenými golfovými hřišti, výrobou třtinových rumů a modelů starých lodí vytvořených podle původních plánů a také nejednou úžasnou přírodní raritou.

Mauricius

Potápěče fascinují zdejší korálové útesy

Hlavní ostrov Mauricius lemují písečné pláže, tyrkysové moře a pouhých pár metrů od pobřeží můžete pod hladinou spatřit neuvěřitelné korálové útesy s bohatým podmořským životem. Příležitostí k plavání, potápění, surfování, windsurfingu i slunění je tu plno. Také proto patří k oblíbeným destinacím.

potápění u ostrova Mauricius

A na jeho jihozápadním cípu se navíc nachází zajímavý přírodní úkaz, který nenajdete nikde jinde na světě. Jde o podmořský vodopád. Pohled na něj z ptačí perspektivy je naprosto úchvatný. Zcela jasně vnímáte, jak nekonečné proudy vody padají do temných hloubek oceánu. Ve skutečnosti je ale vše jinak. Optickou iluzi vodopádu způsobují proudící písek a bahno poháněné mořskými proudy.

Mauricius

Dalším unikátem se pyšní oblast Chamarel

Na Mauriciu žijí exotické druhy ptactva a opice. Milovníci rostlin mohou navštívit botanickou zahradu Sir Seewoosagur Ramgoolam v Pamplemousses, kde byla také postavena první továrna na zpracování cukrové třtiny na ostrově. Ve městě Moka se nacházejí dvě zajímavé historické stavby – La Réduit a Eureka. Světový unikát nabízí rovněž oblast Chamarel. Tento přírodní úkaz je vulkanického původu.

vodopád Chamarel

Oficiálním úředním jazykem je angličtina. Zdaleka nejpoužívanější je však Morisien, kreolský jazyk, který má za základ francouzštinu. Mateřským jazykem je pro 80 % obyvatel, zbytek populace ho používá jako druhý, dorozumívací jazyk. V médiích přitom dominuje spisovná francouzština.

podmořský svět Mauricius

Poštovní známky mají obrovskou hodnotu

Abychom nezapomněli – ještě jedna „zásadní“ věc se váže k tomuto ostrovnímu státu. V době, kdy země byla britskou kolonií, používala britské známky. Nejznámějšími známkami světa se staly Červený a Modrý Mauricius. Původně byly vytištěny s chybou – místo Post Paid byly označeny Post Office. V současné době existuje na světě pouhých 14 exemplářů známek s nápisem Post Office v červené barvě (z toho 2 nepoužité a 12 použitých) a 12 exemplářů v modré barvě (4 nepoužité a 8 použitých).

Bordeaux Cover se známkami Modrý a Červený Mauricius

Dva z nich jsou i ve sbírce britské královny Alžběty II., další dva ve sbírce berlínského poštovního muzea. Na aukci v New Yorku v roce 1968 byla vydražena obálka s těmito dvěma červenými nalepenými známkami za 380 000 dolarů. Známky je možné vidět v místním muzeu, na jejich koupi se složili místní podnikatelé.

Susak

Ostrov Susak nabízí léčivý písek i rybí speciality

Poblíž letoviska Marsa Alam žije dugong. Je nebezpečný?

dugong

Mohlo by vás zajímat

Burj Khalifa

Burj Khalifa: 15 zajímavostí, které možná nevíte o nejvyšší budově světa

Dovolenou ve Spojených arabských emirátech (SAE) si můžete zpestřit návštěvou nejvyšší budovy světa. Jmenuje se Burj Khalifa (Burdž Chalífa), je dominantou města Dubaj a dosahuje výšky 828 m. Postavená byla v letech 2004–2010, projektoval ji americký koncern Skidmore, Owings and Merrill LLP (SOM). Celkové náklady na stavbu činily 1,5 miliardy dolarů… Stačí se přímo v […]

Číst více

Fascinující SOHO Square v egyptském letovisku Sharm El Sheikh

Dovolená v Egyptě: Fascinující SOHO Square v letovisku Sharm El Sheikh

Patříte mezi milovníky barevných světýlek, zajímavých míst a nočního života? Tak přesně pro vás tu máme tip na zářivou a životem pulzující čtvrť letoviska Sharm El Sheikh! Share Tweet Email

Číst více

Sv. Konstantin a Helena

Sv. Konstantin a Helena: Nejstarší bulharské letovisko leží u města Varna

Šopský salát nejspíš dobře znáte. Jeho recept vznikl kolem roku 1955 v letovisku Družba, které se v současnosti jmenuje Sv. Konstantin a Helena. To se pyšní nejen komfortními hotely a písčitými plážemi, ale také téměř ideální polohou. Rozprostírá se pouhých 6 km od města Varna a 18 km od mezinárodního letiště. Čím je toto městečko zajímavé a […]

Číst více