Dovolená v Řecku obnáší především pohodu. A samozřejmě i speciality místní kuchyně. Jednou z nich je rizogalo, tedy rýžový pudink. Jedná se o dobrotu, která zpravidla chutná nejen dětem, ale také dospělým.
Seženete ho na ostrovech i na riviéře
Jak známo, velmi oblíbenými turistickými destinacemi jsou zejména řecké ostrovy Samos, Kréta, Kos, Kefalonie, Zakynthos, Korfu a Rhodos. Na dezertu rizogalo si samozřejmě můžete pochutnat nejen tam, ale také na řecké pevnině, například na Olympské riviéře, nacházející se v Thermajském zálivu při pobřeží Egejského moře, cca 100 kilometrů od Soluně (Thessaloniki). Jestliže se do Řecka v dohledné době nechystáte, můžete si tuto dobrotu vyrobit v pohodlí domova. Stačí si vyšetřit cca 20 minut volného času.
Recept na rizogalo
K přípravě „české verze“ rýžového pudinku rizogalo budete potřebovat 1 šálek rýže, 1 šálek vody, 8 šálků mléka (ideálně nízkotučného nebo polotučného), 1 šálek cukru, 3 až 4 lžičky kukuřičné mouky a mletou skořici.
Nejdříve velmi dobře opláchněte rýži. Poté nalijte vodu do pánve, přisypejte rýži a vařte na mírném ohni, dokud nezmizí veškerá voda.
Následně přendejte rýži do většího hrnce. Naplňte hrnek mlékem a dejte ho stranou. Zbytek mléka nalejte do hrnce s rýží a vařte. Kukuřičnou mouku smíchejte se studeným mlékem v hrnku a postupně přidávejte do hrnce během varu.
Po přidání všech ingrediencí je nutné obsah hrnce neustále míchat, aby se hmota nezačala připalovat zespoda.
Přidejte cukr a vařte tak dlouho, dokud obsah hrnce nezhoustne. Posléze ho rozdělte do malých misek a nechte vychladnout.
Jakmile rizogalo vychladne, vložte misky do lednice. Těsně před podáváním posypejte povrch každé misky skořicí.
Přejeme dobrou chuť!