Kdo si myslí, že Rumunsko je nezajímavá země, ten se mýlí. Můžete se zde opalovat na pláži a koupat se v Černém moři, anebo se třeba rozjet do Transylvánie. Konkrétně na hrad Bran, který proslavil román Dracula od Brama Stokera. Každopádně – ať už v rámci tohoto státu rozkládajícího se na jihovýchodě Evropy zavítáte kamkoliv, nezapomeňte ochutnat některou ze specialit místní kuchyně. Jednou z nich je zacusca.

K hlavním ingrediencím patří lilek a paprika

Jedná se o zeleninovou pomazánku, jejíž základ tvoří pečené lilky, dušená cibule, rajčatový protlak a pečené červené papriky. Některé hospodyňky do tohoto pokrmu přidávají rovněž houby, mrkev nebo celer. Z koření se nejčastěji používá bobkový list a samozřejmě sůl a pepř. Tak, jako se u nás podomácku vyrábějí kompoty a marmelády, v Rumunsku se po sklizni vaří zacusca. A jak jinak než ve velkém.

zeleninová pomazánka zacusca

Která zacusca je nejlepší?

Slovo zacusca je slovanského původu a v překladu znamená snídaně, předkrm nebo občerstvení. Je tedy jasné, že název zcela přesně odpovídá realitě. Pomazánka se nejčastěji maže na chleba, dá se však použít i jako příloha k hlavnímu jídlu, hodně záleží na použitých ingrediencích. Říká se, že zacusca chutná nejlépe až po několika měsících od výroby a následné konzervace. Po otevření je však nutné ji během několika dní spotřebovat.

zeleninová pomazánka zacusca

Recept pro celou rodinu

Máte-li čas, náladu a kulinářského ducha, můžete si rumunskou specialitu zacusca vyrobit doma. K přípravě budete potřebovat 2,5 kilogramu čerstvých lilků, 2 kilogramy červených paprik, 2 kilogramy paprik pimento, kilogram cibule, 3 lžičky soli, vrchovatou lžičku černého pepře, 4 šálky rajského protlaku, litr rostlinného oleje a 5 bobkových listů.

V troubě nebo na grilu opečeme lilky a papriky, dokud nezměknou a neztmavnou. Do lilků se předtím doporučuje udělat díry, aby neexplodovaly.

Poté, co zelenina vychladne, oloupeme ji. Nejjednodušší způsob, jak zeleninu zbavit i posledních zbytků slupky, je očistit ji pod tekoucí vodou.

Lilek rozkrojíme a vložíme na 30 minut do cedníku, aby odkapala přebytečná voda. Totéž uděláme i s paprikou.

Lilek i papriku rozmačkáme nebo rozmixujeme zvlášť (ne však zcela najemno!), ideálně v kuchyňském robotu. Poté vložíme odděleně do misek.

Do velkého hrnce nalejeme olej, po jeho zahřátí do něj nasypeme nakrájenou cibuli. Vaříme ji doměkka, dokud nezmění barvu.

Opatrně přidáme lilek a papriky a neustále mícháme vařečkou. Poté přidáme sůl, pepř a bobkový list. Vaříme téměř tři hodiny na mírném ohni. Každých deset minut zamícháme, aby se zacusca nepřipalovala zespoda.

Krátce před koncem vyvaříme zavařovací sklenice v horké vodě po dobu asi 10 minut. Poté sklenice bez víček vložíme do trouby a necháme je tam při teplotě 80 °C rovněž 10 minut. Následně je vyndáme a naplníme hmotou tak, aby nebyly zcela plné. Dbáme na to, aby okraje sklenic zůstaly čisté. Poté pevně uzavřeme víčky a všechny sklenice vložíme zpátky do trouby. Pečeme zhruba 15 minut, pak troubu vypneme a sklenice necháme uvnitř vychladnout.

Přejeme dobrou chuť!

zeleninová pomazánka zacusca

Comments are closed.