Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

SardinieSicílieReceptyKalábrieChutě světaItálie

Zamíříte-li na jih Evropy, konkrétně do Itálie, vaší pozornosti zřejmě neuniknou průhledné láhve se žlutou tekutinou. Jedná se limoncello, tedy o ovocný likér pocházející z oblasti Kampánie. Obsahuje 28 až 32 procent alkoholu a podává se dobře vychlazený, převážně jako digestiv. Ten se, jak známo, pije po jídle, aby „utišil žaludek“, poněvadž doplňuje sníženou hladinu trávicích enzymů.

Prorazil už i do Kanady a Austrálie

Limoncello, druhý nejpopulárnější likér v Itálii, se už více než 100 let vyrábí z citronové kůry, lihu a cukru. Například v Kampánii se používá místní odrůda citronů, zvaná limone di Sorrento. Likér má jasně žlutou barvu a vysokou viskozitu.

limoncello

Hojně se produkuje rovněž na ostrovech Sicílie (tam je známý spíše jako limoncino) a Sardinie a dokonce i na Maltě. Značné oblibě se v posledních letech těší i v jiných částech světa. Limoncello se stále častěji objevuje v nápojových lístcích a v dezertních menu řady restaurací v Kanadě, Spojených státech, Velké Británii, Austrálii a na Novém Zélandu.

Což takhle dát si krémové limoncello?

Například ve Spojených státech se limoncello z 90 procent vyrábí z citronů, které pocházejí z Kalifornie a které se pěstují celoročně. Likér je rovněž oblíbenou přísadou do koktejlů. Dodává totiž silnou citronovou příchuť bez kyselosti nebo hořkosti čisté citronové šťávy.

A jelikož člověk je tvor vynalézavý (a vychytralý), dočkalo se limoncello svých „sourozenců“. Patří mezi ně pistachiocello (s příchutí pistáciových oříšků), meloncello (s příchutí melounu) a fragoncello (s příchutí jahody). Tyto likéry obsahují méně alkoholu, zpravidla 16 procent. Známá je i krémovější verze nazvaná crema di limoncello.

limoncello

Nejsnadnější recept

Limoncello si samozřejmě můžete vyrobit i doma. Výsledek se pravděpodobně nevyrovná originálu, ale to neznamená, že bude špatný. K přípravě „české verze“ budete potřebovat kilo bio citronů, 6 deci 80procentního alkoholu, 800 gramů cukru a 8 deci vody.

Z kůry citronů odstraníme hořkou bílou slupku. Pak kůru vložíme do skleněné nádoby, přidáme cukr a alkohol a zalijeme vodou. Dobře promícháme, vršek nádoby zakryjeme alobalem a necháme 14 až 16 dní odležet v chladu a ve tmě, občas promícháme.

Poté tekutinu přefiltrujeme do jiné nádoby a necháme ještě týden odstát na stejném místě.

Přejeme dobrou chuť!

citronový likér limoncello

saltimbocca

Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

bugatsa

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách - 10. díl

Experti na cestách: 10. díl

Jak se z individuální cestovatelky stane spokojená klientka cestovní kanceláře? Jaké okolnosti k tomu vedou a jaké výhody to s sebou přináší? To se dozvíte od hosta pořadu Experti na cestách, kterým je Lea Siekel, finalistka soutěže MasterChef Česko. Share Tweet Email

Číst více

Poznejte egyptské letovisko Hurghada

Dovolená v Egyptě: Poznejte egyptské letovisko Hurghada!

Hurghada je jednou ze tří egyptských destinací, kam se lze vypravit s CK Blue Style. Jedná se o bývalé rybářské městečko, které se stalo jedním z největších turistických center v Egyptě. Z jedné strany ji obklopuje poušť a hory, z té druhé je omývána Rudým mořem. Své návštěvníky láká na slunečné počasí, krásné zlatavé pláže, […]

Číst více

Experti na cestách - 6. díl

Experti na cestách: 6. díl

Rodina milující poznávání nových míst a kultur. Rodina, která dlouho na jednom místě neposedí. Svým dětem se snaží ukazovat rozmanitost světa a předávat jim svoji „lehkost bytí“. The Fotr, známí influnceři, kteří vám ukáží cestování s dětmi v praxi. Share Tweet Email

Číst více