Slovinsko leží na území bývalé Jugoslávie, jeho pobřeží je dlouhé 47 kilometrů. Omývá ho Jaderské moře, takže se zde můžete parádně slunit i koupat. Vnitrozemí je převážně kopcovité až hornaté, což je optimální pro pěší turisty. No a zkrátka nepřijdou ani milovníci gastronomie. Ti si v této zemi mohou pochutnat například na štruklji. O co se jedná?

Mohou být moučníkem i přílohou k masu

Štruklji (česky štrukle) jsou slané nebo sladké knedlíky plněné sýrem, ořechy, ovocem, tvarohem, mákem či jinou náplní. Výjimkou není ani mrkev a špenát. Někdy mají spíše podobu rolky, případně se podobají českému štrúdlu. Jejich slaná verze se většinou podává s masem a omáčkou. Tento pokrm se ovšem zpravidla nepeče, ale vaří ve vodě. Občas ho však hospodyňky ve Slovinsku raději smaží nebo dusí.

Štruklji

První zmínka o štruklji pochází z roku 1589, kdy šéfkuchař na panství ve Štýrském Hradci zaznamenal recept na vařené štruklji s bylinkovou náplní obsahující estragon. V 17. století se štruklji staly slavnostním jídlem městské střední třídy, do venkovských domácností se začaly šířit až o dvě století později. Běžným, tedy celostátním jídlem se staly během dvacátého století.

Štruklji

Rodinný recept na štruklji

Není nad to, když vám štruklji uvaří zkušená slovinská hospodyňka nebo kuchař ve vyhlášené restauraci či hotelu. Každopádně, máte-li chuť a odvahu, můžete si tuto specialitu ukuchtit doma. K přípravě „tvarohové verze“ budete potřebovat (na těsto) deci vlažné vody, půl deci teplého mléka, 1 vejce, 3 lžíce oleje, ½ lžičky soli, nastrouhanou citronovou kůru a 30 gramů mouky. Náplň vytvoříte z 50 deka tvarohu, 1 zakysané smetany, trochy soli, 10 gramů másla a strouhanky.

Postup:

Uhněteme těsto do tvaru míče. Potřeme ho trochou oleje a zakryjeme útěrkou. Poté necháme minimálně hodinu stát.

Následně ho potřeme rozpuštěným máslem a lehce posypeme strouhankou. Rozválíme, vložíme náplň a uzavřeme. Pak rozdělíme na čtyři kusy. Každý jednotlivě zabalíme do alobalu a necháme vařit ve slané vodě po dobu 20 minut.

Poté vyndáme z alobalu, nakrájíme na kousky a můžeme konzumovat.

Přejeme dobrou chuť!

Štruklji

Comments are closed.