Kanadské městečko Lunenburg v hrabství Halifax představuje architektonický unikát a nejlepší zachovalou britskou osadu v zemi – a možná v celé Severní Americe.
Jedna z nejstarších zmínek o prvních osadnících je z roku 1688. Počet obyvatel byl však z počátku v řádu desítek, později narostl do přibližně dvou tisíc (bez turistů), což odpovídá i dnešní realitě. Živili se hlavně zemědělstvím a rybolovem.
Nastěhovali se sem Evropané
Vesnice dostala jméno na počest Jiřího II., vévody z Braunschweig-Lüneburg, který se v roce 1727 stal králem Anglie, v zastoupení zde vládl plukovník Charles Lawrence.
Ten se snažil rekrutovat nové obyvatele z těch částí Německa, Švýcarska a Francie, které byly známé loajalitou k britské koruně. Příslib volné půdy a objevování Nového světa byl velkým lákadlem, Lawrence navíc přišel s nápadem na stavbu dřevěných škunerů.
Ta zajišťovala práci mimo sezónu. Tento průmysl zanikl až s příchodem motorových lodí, tak se místní přeorientovali na opravu menších válečných lodí ve slévárnách.
Lingvisty baví zdejší dialekt
Na rozdíl od podobných městeček se Lunenburg nerozšiřoval, nikde nebujel stavební ruch. Skoro všechny dřevěné stavby jsou původní, pouze opravené a nově natřené, což sem vábí turisty z řad nejen amatérských architektů.
S oblibou přijíždějí i lingvisté. Dialekt, s kterým tady skoro všichni mluví, je totiž zvláštní směsicí klasické a americké angličtiny a němčiny, takže je pro ně leckdy výzvou jim porozumět.
Velkým lákadlem jsou také obří borůvky
Protože jsou si radní dobře vědomi toho, že vzhledem k malé rozloze se turisté zdrží jen pár dní nebo i hodin, nakonec tady není ani moc hotelů, snaží se organizovat akce, co by je přitáhly. Koncem října třeba pořádají Strašidelný dům, a to pro děti od osmi let.
Přitažlivé jsou i procházky po okolí, kde roste řada pro tuto zemi typických modřínů a v sezóně pak i slavných velkých a chutných kanadských borůvek.
Jediná vinice slaví úspěchy
Na krásném jižním pobřeží Nové Skotsko se pak nachází jediná vinice v širokém dalekém okolí, kterou provozuje už třetí generace vlastníků. Ti se sem dostali v roce 1753 z Francie. Jejich víno získalo už hodně ocenění v různých soutěžích.
Kromě klasického vína z hroznů vyrábějí také bylinné, z černého rybízu, bezinek, rebarbory i brusinek, navíc i výbornou medovinu.