Poblíž letoviska Marsa Alam žije dugong. Je nebezpečný?

ZajímavostiMarsa AlamEgypt

Do egyptského letoviska Marsa Alam se nejezdí jen opalovat, jedním z lákadel – nejen pro potápěče – je spatřit pod vodou zvláštního tvora jménem dugong. Lidově se mu říká také mořské prase nebo mořská kráva.

Sice vzbuzuje respekt svou mohutností (největší nalezený jedinec měřil přes čtyři metry a vážil skoro tunu), ale je plachý a pro člověka úplně neškodný. Jeho nejoblíbenější potravou jsou kořínky chaluh a mořské trávy.

Pravděpodobnost zvýší vodní safari

Na rozdíl od jiných mořských tvorů se nepotápí do hloubky, maximálně deset metrů, často plave těsně pod hladinou nebo i na ní, takže je možné ho při tom spatřit.

Pochopitelně nejde o pravidlo a nelze na to spoléhat, stejně jako na skutečnost, že na něj během týdenního pobytu v Marsa Alam zaručeně narazíte, i když to všichni „mořští“ průvodci vehementně slibují. Asi největší šance je zajet do nedalekého přístavu Port Ghalib.

Odtud vyplouvají lodě na tzv. vodní safari v Abu Dabbab. Některé mají kompletní potápěčské vybavení, jiné ale jen dalekohled a brýle, což na spatření dugongů stačí.

potápěč a dugong

Řecké báje pěkně lhaly

Tito mořští tvorové měli kvůli svým rozměrům nezaslouženě špatnou pověst už v řeckých bájích. Podle nich právě oni lákali okouzlujícím zpěvem lodě tak, aby ztroskotaly na mělčině. Přitom je to nesmysl, vydávají jakési nepřitažlivé chrochtání, a i to jen příležitostně.

Podle dalších nesmyslných pověstí to byli mořští upíři, kteří se uměli pohybovat i po souši a vysávali krev zvířat i lidí svými drobnými kly…

potápění v Marsa Alam

Barva kůže se časem změní

Tělo dugonga je při této mamutí velikosti pochopitelně zavalité a také neohrabané. Kůži má silnou a hladkou, po narození světle krémovou, ale postupně se přebarvuje do tmavě hnědé až šedé. Ta už mu zůstane.

Kdysi žil ve velkém množství v celém jižním Pacifiku a Indickém oceánu, jeho počty dramaticky snížili lidé, i když nepřímo – nikoliv masivním lovem, ale poškozením přírody.

Ropa mu vůbec nesvědčí

Dugong totiž potřebuje k přežití porosty určitých mořských trav, které se naštěstí pro turisty zachovaly právě poblíž Marsa Alam. Podle odhadů jich tu žije kolem 4 000. I když optimisté počítají až s dvojnásobkem, ale dají se logicky těžko spočítat.

Marsa Alam v Egyptě

Zcela určitě však byla jejich populace zasažena konfliktem v Perském zálivu, kdy kvůli bombardování do moře vytekla spousta ropy.

Proč vyplouvá na hladinu?

Dugong má jednu zvláštnost – potřebuje se (stejně jako lidé, kterých si absolutně nevšímá, a to ani při pohledu z krátké vzdálenosti) občas nadechnout vzduchu. Takže vždycky na chvíli opustí svou oblíbenou trávu a nakrátko se vynoří.

Právě při této činnosti se dá lehce spatřit pouhým okem z lodi. Jen je potřeba mít kus štěstí, moře je velké, je to prostě něco jako narazit na yettiho…

dugong

Mauricius

Podmořský vodopád u ostrova Mauricius je optickým klamem

Matera: Italské město, kde lidé bydleli ve skále

Matera

Mohlo by vás zajímat

Na Samosu jsem zažila autentické Řecko, vzpomíná Lenka Pátek

Na Samosu jsem zažila autentické Řecko, vzpomíná Lenka Pátek

Na ostrov Samos, kde je nádherně hlavně od června do konce září, se moc ráda vracím. A pokaždé tam zažívám to pravé nefalšované Řecko! Tato letní destinace je sice oblíbená, ale přesto dosud není poznamenaná masovou turistikou. Vnímám to skoro na každém kroku – bez ohledu na to, jestli se zrovna nacházím v Kokkari, nebo […]

Číst více

Jak se správně opalovat? A co dělat, aby opálení vydrželo co nejdéle?

Tipy pro zdravé opalování, které vydrží

Jste milovníkem sluníčka a už se těšíte, až budete ležet na pláži a necháte sluneční paprsky prohřívat a do bronzova zbarvovat vaši pokožku? A opravdu víte, jak se správně opalovat? Připravili jsme si pro vás tipy pro zdravé opalování Share Tweet Email

Číst více

Tajemství egyptských parfémů a aromaterapie

Dovolená v Egyptě: Egyptské parfémy a aromaterapie

Čeká vás dovolená v Egyptě? Těšit se můžete nejen na zlatavé pláže, vyhřáté a průzračné moře, zajímavé historické památky či výtečnou kuchyni, ale také na čarovné vůně, kterou nabízí egyptské parfémy a aromaterapie. Prožijte dovolenou všemi smysly a přivezte si s sebou domů nějaký ten voňavý suvenýr! Share Tweet Email

Číst více