Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

ReceptyŘeckoChutě světa

Řekové brzy ráno doma většinou nesnídají. Zato svačinu si logicky nenechají ujít. Mnohdy volí pokrm nazvaný bugatsa (nebo také bougatsa). Na něj často narazíte i vy, když se vydáte do Řecka na dovolenou. O co se konkrétně jedná?

Bugatsa obsahuje vrstvy filo těsta plněné pudinkem, sýrem či mletým masem. Vzhledem tomu, že existuje několik rozdílných variant, jen tak se člověku neomrzí. Zvláště, když může být sladká i slaná. Díky moderním technologiím se bugatsa v současnosti vyrábí především strojově, v řadě pekáren a kaváren však zákazníkům nabízejí její ručně vyrobenou verzi.

bugatsa

Bugatsa je hitem nejen v Soluni

Tato specialita pochází z města Serres v severním Řecku. Místní obyvatelé jsou pyšní na světový rekord, který se datuje k 1. červnu 2008. Tehdy zde vyrobili obrovskou bugatsu, která vážila 250 kilogramů, byla 20 metrů dlouhá a 60 centimetrů široká. Byla společným dílem více než 40 pekařů!

Nejvíce je ovšem bugatsa populární v přístavním městě Thessaloniki, které je u nás známé spíše jako Soluň. Neznamená to však, že musíte jezdit až tam. Bugatsa je k mání ve všech částech Řecka, včetně turisticky nejžádanějších ostrovů – na Korfu, Krétě, Kosu, Rhodosu, Zakynthosu a Samosu. Zpravidla bývá součástí menu ve většině all inclusive hotelů.

bugatsa alias bougatsa

Recept pro celou rodinu

Máte-li čas, chuť a odvahu, můžete si tuto řeckou specialitu vyrobit doma. K přípravě její „české verze“ budete potřebovat filo těsto (nebo listové), 4 hrnky mléka, ½ hrnku másla, ½ hrnku dětské krupičky, ½ hrnku cukru, 2 vejce, 2 žloutky, vanilkový cukr a 1 lžíci vanilkového pudinku.

Nejdříve ohřejeme mléko. Trochu odlijeme do misky s vanilkovým pudinkem, rozmícháme a vrátíme do hrnce.

V kastrůlku rozpustíme polovičku másla, přisypeme krupičku a přibližně 4 minuty mícháme.

Do mléka přidáme cukr s vanilkovým cukrem a krupičku, vaříme a pravidelně mícháme. Nejdříve lze použít ponorný mixer, až poté vařečku.

Uvaříme hustou kaši, kterou necháme trochu vychladnout, a přidáme rozmíchaná vajíčka se žloutky.

Na máslem vymazaný plech dáme jeden plát těsta, nalijeme krém a na něj položíme druhý plát těsta. Nožem zlehka nařízneme porce, ale nedořízneme. Polijeme zbytkem másla a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C cca 30 minut.

Bugatsa se podává vlažná, pocukrovaná a se skořicí, ale také bez.

Přejeme dobrou chuť!

bugatsa alias bougatsa

limoncello

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

Horchata: Lahodný španělský nápoj, který umí léčit

horchata

Mohlo by vás zajímat

Sharm El Sheikh

Fotoreportáž: Stará část egyptského města Sharm El Sheikh

Pravidelně létáte do egyptské Hurghady či Marsa Alam a uvažujete o tom, že vyzkoušíte také Sharm El Sheikh na jihu Sinajského poloostrova? Skvělý nápad! Zatímco přes den se budete nejspíš věnovat koupání, opalování, šnorchlování nebo potápění, večer můžete vyrazit do města. Share Tweet Email

Číst více

mys Drastis na ostrově Korfu

Drastis: Okouzlující mys na řeckém ostrově Korfu vybízí k výletu

Dovolená na řeckém ostrově Korfu je obvykle ve znamení klidu a pohody. A také skvělé gastronomie, čistého moře, hezkých pláží, panenské přírody a zajímavých památek. Chcete poznat i jiná místa než jen hotel a jeho bezprostřední okolí? Ozdobou severozápadního pobřeží je nádherný mys Drastis (Cape Drastis), nalézající se přibližně kilometr od vesnice Peroulades. Share Tweet […]

Číst více

4 důvody proč strávit dovolenou na Kypru

Dovolená na Kypru: 4 důvody proč objevit Afroditin ostrov

Láká vás vyhřátý plážový písek, průzračné moře, úchvatná příroda, starobylé památky a skvělé jídlo? Dovolená na Kypru je pro vás tedy jako dělaná! Share Tweet Email

Číst více