Nebývá zvykem, aby UNESCO památkově chránilo zařízení na výrobu alkoholu. Stará palírna tequily v Mexiku však patří k výjimkám.

Nachází se přibližně 50 km od města Guadalajara. Pod patronátem není jen ona, ale i okolí o rozloze 34 658 hektarů – mezi vulkánem Tequila na jihu a hlubokým údolím řeky Río Grande de Santiago na severu, kde se pěstuje tzv. Weberova modrá agáve.

plantáž s agáve

Destilaci zavedli až Španělé

Jedině z ní – ne z kaktusu, jak se mnozí mylně domnívají – se tento místní národní nápoj vyrábí. O euforických účincích této rostliny jinak ale věděli už staří Aztékové.

Podle legendy ji bůh úmyslně zasáhl bleskem, aby lidé spatřili šťávu, co z ní vytéká, a hned na místě ochutnali. Od té doby ji pili téměř neustále, ale bohužel neměli znalosti na to, aby vylepšili její účinky destilací. S tou přišli až jejich nepřátelé, Španělé…

Weberova modrá agáve

Bílá šťáva postupně zhnědne

První zmínky o výrobě tequily tak sahají do 16. století. Dnes se může vyrábět pouze v pěti spolkových státech – Jalisco, Guanajuato, Michoacan, Nayarit a Tamaulipas.

Jen v těchto lokalitách totiž roste ta správně modrá agáve. Nejdřív se tři dny pomalu praží v malých dávkách v cihlových pecích, pak se s pomocí kolového lisu louhuje a nechá kvasit, varným a fermentačním procesem se škroby mění na cukry a ty pak na alkohol.

sklizeň agáve

Šťáva také zhoustne a začne měnit barvu z bílé přes žlutou až po hnědou. Konečnou fází pak je (nejméně) dvojí destilace v malých přístrojích s měděnými nádobami.

pole s agáve

Inspektor chce všechno vidět

Čistá tequila se nachází pouze v lahvích s nálepkami či symboly 100% agáve nebo agáve azul, výrobce musí dostat povolení od federálního kontrolního úřadu v Mexiku. Není to jen tak. Vládní inspektor přijde osobně a sleduje průběh všech fází výroby!

úroda agáve

Chce se totiž na vlastní oči přesvědčit, že se do procesu kvašení nepřidává žádný cukr a že se v destilaci neobjevují látky, které by se v pravé tequile neměly vyskytovat.

zpracování agáve

Do lednice tequila nepatří!

U nás obvyklý způsob pití se solí a citrónem Mexičané používají jen v létě, kdy jim způsobuje komplikace silné pocení, dané nadměrnou vlhkostí i vysokými teplotami, které tu panují. Sůl totiž drží vodu v těle a citrón ředí purin z alkoholu.

V našich klimatických podmínkách je tento způsob konzumace nesmyslný. Stejně tak se tequila nemá chladit a už vůbec „dávat na led“, má mít pokojovou teplotu!

Weberova modrá agáve

Comments are closed.