Tentokrát potěšíme především příznivce zdravého životního stylu a představíme vám „lehkou“ polévku, která je součástí tradiční řecké kuchyně. Jmenuje se psarosoupa a zachutná zejména těm, kteří mají rádi ryby a zeleninu. Obojí totiž tento oblíbený pokrm, který si můžete objednat ve většině restaurací, obsahuje.
Často se podává i o Vánocích
Co se týče ryb, lze použít takřka jakýkoliv snadno dostupný druh. Může to být kapr, treska, makrela, pstruh, losos, okoun a tak dále. Zelenina je většinou zastoupena bramborami, rajčaty, cibulí, celerem, mrkví, pórkem či cuketou.
Přidává se rovněž koření, olivový olej, občas také mouka a vajíčka. Receptů je celá řada, jak už to u mnoha pokrmů bývá zvykem. A mimochodem – psarosoupa se nezřídka konzumuje v rámci štedrovečerní večeře. Stejně tak jako u nás klasická rybí polévka.
Láká vás psarosoupa už nyní?
Chystáte se na dovolenou do Řecka – ať už na Olympskou riviéru, anebo třeba na ostrov Kréta, Korfu, Rhodos, Kos, Samos či Zakynthos – až v létě a přitom byste tuto polévku rádi ochutnali již nyní? Psarosoupa není až tak složitá, zkuste si ji uvařit doma.
Recept pro celou rodinu
K přípravě „české verze“ budete potřebovat 1 a ½ litru vody, 2 deci bílého vína, ½ celeru, 1 cibuli, citrónovou kůru, 3 stroužky česneku, fenykl, 500 gramů kapra, 3 deci mléka, 60 gramů hladké mouky, petrželku, 1 pórek, 1 deci rajčatové šťávy, 500 gramů rybího filé, pepř a sůl.
Postup:
Očištěného kapra a rybí filé dáme vařit do půldruhého litru vody.
Osolíme, přidáme očištěnou a drobně pokrájenou zeleninu, prolisovaný česnek, nakrájený fenykl a nastrouhanou citrónovou kůru.
Vařenou rybu vyjmeme z vývaru, vychladlou vykostíme a pokrájíme na větší kousky.
Mouku rozmícháme v mléce, přidáme rajčatovou šťávu a za stálého míchání vlijeme do rybího vývaru.
Dobře provaříme, přidáme víno a vařené ryby, dochutíme solí, pepřem a petrželkou.
Podáváme ideálně s bílým chlebem.
Přejeme dobrou chuť!