Horchata: Lahodný španělský nápoj, který umí léčit

MallorcaReceptyChutě světaŠpanělsko

Jestliže zamíříte do Španělska, pravděpodobně tam narazíte na místní specialitu nazvanou horchata. Na první pohled vypadá jako ochucené mléko, ale to je pouhé zdání. Jedná se totiž o studený nápoj z tzv. tygřích ořechů (španělsky chufas), což ve skutečnosti nejsou ořechy, ale hlízy šáchoru jedlého.

Tygří ořechy se pěstují poblíž Valencie

Šáchor jedlý je prastará rostlina. Její hlízky nalezli v egyptských pouštních hrobech v šest tisíc let starých nádobách. Ukládaly se tam jako potrava na věčnou cestu pohřbeného. Později se šáchor dával do sarkofágů. Přestože byl znám už Babyloňanům, jako potravina měl vždy pouze lokální význam. Ve Španělsku se šáchor pěstuje především v regionu Alboraya, nalézajícím se jen několik kilometrů od města Valencie. Zde se také zrodilo šáchorové „mléko“ horchata.

Šáchor jedlý má hnědé, škrobnaté, olejnaté a sladké hlízky mandlové chuti. Proto se jim v některých zemích přezdívá podzemní mandle. Šáchor se vysazuje v dubnu nebo v květnu do písčitých půd a sklízí se v období od října do prosince. Jelikož hlízky musejí v zemi dozrát, nadzemní část se vypálí nebo pokosí. Dříve se hlízky musely vykopat ručně, dnes naštěstí existují kombajny.

Chrání před infarktem i zácpou

Chufas, hlízky šáchoru, jsou nesmírně chutnou potravinou. Zároveň velmi prospívají lidskému zdraví, zejména jako prevence proti infarktu, trombóze a také jako podpora krevního oběhu. Mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, především kyseliny linolové. Nalézá se v nich i biotin (vitamin H), slupka navíc obsahuje rutin (vitamin P), který posiluje cévy. Dále jsou v hlízkách zastoupené četné minerální látky, mj. vápník, fosfor, hořčík, draslík a sodík.

Jako plnohodnotná strava jsou chufas taktéž zdrojem vlákniny, proteinů a přírodního cukru. Lisované na vločky je lze pojídat syrové například v müsli nebo v jogurtu, dokonce se z nich připravuje tvaroh.

Konzumace tygřích oříšků prokazatelně pomáhá při prevenci zácpy (díky vysokému obsahu vlákniny), ochraně nervového systému a adaptaci těla při stresových situacích (díky vitaminu B1 – thiaminu), uchování a zlepšení plodnosti žen i mužů (díky vitaminu E) a opravě a ochraně svalových tkání a kostí (díky obsahu vápníku, hořčíku a železa).

šáchor alias tygří ořechy

Ajurvéda používá chufas jako afrodiziakum

Černá forma tygřích oříšků je aplikována rovněž při léčbě rakoviny prsu. V Číně jsou chufas vyhlášené jako jaterní tonikum a srdeční stimulant, v ajurvédické medicíně slouží jako afrodiziakum. Konzumace chufas podporuje také tvorbu moči, preventivně působí proti vzniku cyst a břišní kýly, deformaci konečníku, endometriózy a fibrózy. Horchata se pije při vážných žaludečních potížích, podporuje normální menstruační cyklus, léčí afty.

Jak se horchata vyrábí?

Sklizené hlízky se usuší, vytřídí, důkladně omyjí a umelou. Pak se přimíchá voda, cukr a citronová šťáva. Vše se promísí a přefiltruje. Nápoj se pije především čerstvý – samotný nebo jako granizado (smíchaný s ledovou tříští). Lze jej jistou dobu uchovat chlazený nebo se může zmrazit. Horchata se často plní do láhví, v takovém případě je většinou smíchána s kravským mlékem.

Šáchorový nápoj je zpravidla silně oslazený. V Alboraye a dalších místech provincie Valencie se prodává ve speciálních sklenicích horchaterías. Přestože je šáchor sám o sobě sytý, s oblibou se horchata podává s pečivem (fartons), s tyčinkami z kynutého těsta máčenými v cukerném sirupu nebo s nejrůznějšími taštičkami z listového těsta.

Horchata je ve Španělsku k dostání takřka všude – v kavárnách, restauracích i supermarketech. Na rozdíl od mléka neobsahuje cholesterol ani živočišné tuky, 100 gramů má pouhých 70 kalorií.

španělský nápoj horchata

Populární je rovněž v Americe

Horchata je kupodivu k mání i v Latinské Americe. V Mexiku a Guatemale ji dělají z rýže a skořice, někdy obsahuje vanilku. Na jihu Hondurasu a v Salvadoru je primárně vyrobena z morro semen (Crescentia Alata). Často se do ní přidává kakao, skořice, sezamové semínko, muškátový oříšek nebo vanilka. Někdy i arašídy, mandle či kešu.

V Nikaragui je horchata známá spíše pod názvem Semilla de Jicaro. Tento nápoj je vyroben z mletých morro semen, rýže a koření. Přidává se také studené mléko a cukr. Semilla de Jicaro je tam velmi populární, a tak není divu, že Nikaragua tento produkt začala vyvážet, a to především do Spojených států.

V Portoriku (nezačleněné území USA, ležící v Karibském moři mezi ostrovy Hispaniola a souostrovím Malých Antil) se jmenuje horchata de ajonjolí a obsahuje sezamová semínka, někdy i rýži, mandle, kondenzované mléko, kokosové mléko, nové koření a rum. Oblíbená je rovněž s ječmenem a limetkovou kůrou – zejména v domácnostech. A v Ekvádoru má horchata jasně červenou barvu, jedná se o směs 18 bylin.

Recept pro celou rodinu

Pokud si tygří oříšky přivezete ze Španělska, můžete si nápoj horchata velmi jednoduše vyrobit doma. K přípravě „české verze“ budete potřebovat 250 gramů chufas (tygřích ořechů), cukr, skořici a vodu.

Tygří ořechy ponořte na jeden den do půl litru vody.

Pak ořechy rozšlehejte mixérem.

Následně přidejte ¾ litru vody, zamíchejte a proceďte.

Do směsi přidejte cukr, případně skořici (nebo obojí) dle chuti.

Poté nechejte vychladit v lednici a můžete konzumovat.

Přejeme výtečný požitek!

španělský nápoj horchata

bugatsa

Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

Phad Thai: Vyhlášené thajské nudle, které si zamilujete

Phad Thai

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách: 45. díl

Experti na cestách: 45. díl

Hřejivé paprsky slunce, jemný písek a azurově modré moře –⁠ také byste to hned vyměnili za celodenní šero a sněhovou pokrývku? Přesně pro vás je tu další díl Expertů na cestách, ve kterém si budeme povídat o exotické dovolené. Jak naplánovat takovou dovolenou a kde ji prožít nám poradí Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue […]

Číst více

cestovatel Richie představuje novou destinaci CK Blue Style - portugalský ostrov Madeira

Fotoreportáž: Poznejte s námi portugalský ostrov Madeira (1. část)

Několik nových destinací letos do svého katalogu zařadila cestovní kancelář Blue Style. Jednou z nich je Madeira, portugalský ostrov, nalézající se v Atlantském oceánu. Konkrétně 580 km od Maroka a 960 km od Lisabonu. Kdo sem míří nejčastěji? Milovníci nádherné přírody, vynikající gastronomie, zajímavých tradic i pozoruhodné architektury. Koupání v moři či v bazénu nebo […]

Číst více

Alkohol v jednotlivých destinacích

Dovolená a alkohol: Co kde ochutnat, a na co si dát pozor?

Alkohol a dovolená –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pro leckoho nerozlučná dvojka. Sklenka vína, piva či něčeho ostřejšího bývá totiž často neodmyslitelně spojena s dovolenkovou pohodou. Pojďme si dnes tedy představit některé z populárních alkoholických nápojů, které si můžete vychutnat na své dovolené u moře. Share Tweet Email

Číst více