Máte rádi thajskou kuchyni, anebo ji zatím moc neznáte? Teď je ten správný čas vyzkoušet – a zároveň jimi okouzlit kamarády a rodinu – vynikající nudle Phad Thai. S velkou pravděpodobností budou chutnat každému a vaření vám nezabere více než 30 minut. Přinášíme vám originální recept z thajské kuchyně.

Kupodivu pocházejí z Číny

Phad Thai jsou národním jídlem Thajska. Phad Thai znamená „rýžové nudle na thajský způsob“, ale originální název je Kway Teow Phad Thai a „připutoval“ spolu s čínskými osadníky překračujícími hranice severního Thajska. Číňané vynalezli rýžové nudle a přinesli svůj vlastní recept na rychlé smažené rýžové nudle.

K vyšší popularitě nudlí Phad Thai přispěla thajská vláda, která spustila celosvětovou kampaň a představila thajskou kuchyni. Propagace měla neuvěřitelný úspěch a dnes už každý, kdo se jenom trochu zajímá o asijskou kuchyni, zná tyto vynikající nudle.

Vláda zároveň rozšířila recept mezi místní lidi a povzbuzovala je, aby využívali mobilní stánek na přípravu nudlí. Bylo to tak jednoduché, že se to velmi rychle ujalo a z ulic Bangkoku rozšířilo i do těch nejmenších vesnic v Thajsku.

Proč jsou nudle Phad Thai tak oblíbené? Tajemství spočívá v rovnováze sladkokyselé chuti a s přidáním chilli papriček dostanete na talíř to nejlepší.

Phad Thai mohou být i bez masa

Phad Thai se vám můžou na první pohled zdát komplikované kvůli velkému množství ingrediencí, ale uvidíte, že tomu tak není, a budete je s oblibou vařit. Na Phad Thai vám stačí jedno prkýnko na krájení a jedna pánev na smažení, vše zvládnete rychle a jednoduše doma.

Pokud se bojíte, že to nebude někomu chutnat, mýlíte se. Neznáme nikoho, kdo by řekl: „Nemám rád Phad Thai!“ Je na nich skvělé to, že si je můžete připravit ve verzi vegan, vegetarián, s masem nebo s krevetami. A hlavně s tímto receptem si získáte na svou stranu všechny kolem stolu.

Recept pro 2 osoby

Ještě předtím, než se pustíte do vaření, nechte rýžové nudle namočené přibližně hodinu ve vodě pokojové teploty. První nudle budete připravovat déle (20 až 30 minut), ale jakmile si to jednou vyzkoušíte, příště je budete mít hotové do 15 minut.

Budete potřebovat 3 lžíce rostlinného oleje na smažení, 1 čajovou lžičku nasekaného česneku, 1 lžíci sušených krevet nebo 100 gramů kuřecích prsíček nakrájených na nudličky, 50 gramů pevného tofu nakrájeného na kostky (ideální je žluté tofu), ¼ šálku vody, 6 lžic omáčky Phad Thai (viz recept níže), 2 vejce, ½ lžičky drcených chilli papriček, 2 lžíce mletých neslaných arašídů, 20 gramů mladé jarní cibulky nakrájené na centimetr široká kolečka, hrst fazolových klíčků, 1 limetku nakrájenou na čtvrtky a nasekaný koriandr.

K přípravě omáčky Phad Thai jsou třeba 2 lžíce tamarindového koncentrátu (dá se nahradit 4 lžícemi limetkové šťávy, ale tamarind je nejlepší), 3 lžíce hnědého cukru a 3 lžíce rybí omáčky (jestli ji nemáte rádi, použijte sójovou omáčku).

Postup:

1/ Omáčka Phad Thai

Všechny přísady smíchejte a vařte na mírném ohni přibližně 5 minut, dokud nevznikne jednotná hmota.

2/ Nudle

Rozehřejte olej na wok pánvi. Přidejte česnek a za stálého míchání opékejte dozlatova. Vložte sušené krevety nebo kuřecí maso a smíchejte. Až bude maso hotové, přidejte tofu a promíchejte.

Přidejte nudle, které byly namočené ve vodě. Mohou se lepit, tak se je snažte oddělit. Přilejte vodu a míchejte, dokud se nevstřebá.

Přidejte omáčku Phad Thai a důkladně promíchejte. Nudle by už měly být měkké. Pokud se vám zdají tvrdé, přilejte další studenou vodu a opět promíchejte. Dejte však pozor, aby se nerozvařily.

Posuňte nudle na stranu pánve, abyste měli prostor k usmažení vajíček. V případě, že je pánev velmi suchá, přidejte 1 lžíci oleje. Vhoďte vajíčka na pánev, míchejte je a po chvilce je dobře promíchejte s nudlemi. Na závěr přihoďte fazolové klíčky.

3/ Servírovaní

Nudle vložte na talíř a posypejte je nasekanou jarní cibulkou, posekanými arašídy a koriandrem. V případě, že máte rádi chilli, tak i jím. Pro návštěvu dejte chilli raději bokem. Na kraj talíře položte čtvrtku limetky, kterou pak pokapejte nudle.

Přejeme dobrou chuť!