Na snímku nevidíte pleťový krém, ale viili. Jedná se o mléčný výrobek jogurtového typu s velmi zvláštní konzistencí, která připomíná „něco mezi pudinkem a želatinou“. Pojďme se o této finské specialitě dozvědět něco více.

Je výsledkem mikrobiálního působení bakterií mléčného kvašení. Během tohoto procesu vznikají exopolysacharidy, jež výrobku dodávají rosolovitou konzistenci; jemná chuť souvisí s kyselinou mléčnou. Obsahuje rovněž polysacharid zvaný viilian, což vysvětluje původ názvu.

Skvělý je s lesním ovocem

Často se podává s jahodami, borůvkami či cereáliemi. Známá je rovněž krémová verze (tzv. cream viili), která se vyrábí ze smetany a používá se k vaření místo zakysané smetany. Anebo se do ní za studena přidává kopr, pažitka a různé koření, čímž vznikne omáčka vhodná k rybám.

finská specialita viili

Pokrm viili dříve vznikal na farmách

Předchůdcem této speciality je kysané mléko s mezofilními kulturami, které se už dávno předtím vyrábělo v severských zemích, zejména ve Švédsku. Ve Finsku mléčný výrobek viili zprvu vznikal v omezené míře na rodinných farmách, sériová výroba započala až v roce 1950. Od té doby je všeobecně známým produktem, průměrná roční spotřeba na jednoho obyvatele činí více než 4,5 kilogramu.

finská specialita viili

Comments are closed.