Dáte si tapenade? Pokud vám číšník v restauraci položí tuto otázku, neměli byste být zaskočeni. Řeč je o známé středomořské specialitě, která je vyhlášená zejména v jižní Francii. Zjednodušeně řečeno – jedná se o pomazánku z oliv.

Důležitou ingrediencí je také česnek

Tapenade, kterou možná znáte pod českým názvem tapenáda, samozřejmě neobsahuje pouze olivy. Zpravidla v pomazánce nechybějí ani kapary, ančovičky a česnek. Tento pokrm se nejvíce hodí k aperitivu, ideálně namazaný na bagetě. Nejčastěji vám jej nabídnou ve Francii, ale „neuniknete“ před ním ani v Řecku či v Itálii.

Jestliže vyrazíte na dovolenou ke Středozemnímu moři, jistě si na tapenade pošmáknete. Umíte-li alespoň trochu vařit, není nutné čekat na to, až překročíte hranice. Pomazánku si můžete – třeba už dnes – ukuchtit doma. Moc práce vám to nedá!

tapenade alias tapenáda

Rodinný recept

K přípravě „české verze“ pomazánky tapenade budete potřebovat 200 gramů černých oliv bez pecek, 5 filetů z ančoviček, 1 deci olivového oleje, 15 kaparů, špetku pepře a 2 stroužky česneku.

Do mixéru vložte všechny ingredience – kromě olivového oleje. Rozmixujte je tak, aby zůstaly drobné kousky.

Přidejte olej a pokračujte v mixování.

Namažte na kousky bagety, chleba nebo housky a konzumujte. Pomazánka tapenade je vhodná i k vejci uvařenému natvrdo, syrové zelenině či těstovinám.

Přejeme dobrou chuť!

provensálská pomazánka tapenade

Comments are closed.