Francouzská kuchyně je jednou z nejvyhlášenějších na světě. V zemi galského kohouta je gastronomie považována za umění, vždyť právě zde vzniká proslulý Michelinský průvodce, pro jehož hvězdy by leckteří šéfkuchaři snad i vraždili.

Kdo jiný by dokázal vytvořit národní pochoutku z ingrediencí, které získá prohledáním kaluže? Voilà, servírují se žabí stehýnka a šneci! A před časem jedna vynalézavá obyvatelka obce Thiéfosse vyrukovala s pochutinou ještě drsnějšího kalibru. Jedná se o těstoviny z hmyzu!

Stephanie Richardová a její těstoviny z hmyzu

Obsahují prášek z cvrčků a cikád

Francouzka Stephanie Richardová přišla na způsob, jak těstoviny, tedy původně typicky italskou pochutinu, inovovat tak, aby byly jejich nutriční hodnoty vyváženější. Její pasta obsahuje navíc i bílkoviny. A pozor – ty pocházejí z hmyzu.

Svá vřetena, špagety a penne vyrábí ze špaldové mouky, vajec a prášku z cvrčků a cikád. Pokud se vám zdá tato verze těstovin poněkud nešťastnou, nebo dokonce nechutnou, Organizace spojených národů by pravděpodobně nesouhlasila.

Prohlášení vkládající velký potenciál do hmyzu vydala OSN v roce 2013. Stephanie je ovšem i tak o rok předběhla. S výrobou začala ve Francii v roce 2012 a nyní produkuje 400 kilogramů těstovin týdně. O svém výrobku říká: „Hmyz je bílkovinou budoucnosti. Navíc jde o bílkovinu vysoké kvality, kterou tělo skvěle vstřebává. Náš produkt vzbudil zvědavost a měl velký úspěch.“ Jenže to se samozřejmě projevilo na cenách. Těstoviny budoucnosti, konkrétně čtvrtkilový sáček, již dnes vyjdou na bezmála 180 korun.

Stephanie Richardová a její těstoviny z hmyzu

Hmyzí těstoviny se nejvíc hodí ke zvěřině

Její prozatím jediný zaměstnanec Alan Limon dodává: „Název přísady může být odrazující, ale je to opravdu lahodné, především jako příloha ke zvěřině.“ Hmyz je koneckonců poměrně běžnou potravinou v rozvojových zemích napříč Afrikou, Asií, Latinskou Amerikou a Oceánií. V Evropě byl prozatím složkou některých sýrů, například francouzského mimolettu.

Že by se během následujících let změnila nelichotivá francouzská přezdívka žabožrouti? Inu, možné je všechno, ale změna k lepšímu by to byla pouze pro Stephanii Richardovou.

těstoviny z hmyzu

Comments are closed.