Francouzská kuchyně je jednou z nejvyhlášenějších na světě. V zemi galského kohouta je gastronomie považována za umění, vždyť právě zde vzniká proslulý Michelinský průvodce, pro jehož hvězdy by leckteří šéfkuchaři snad i vraždili.
Kdo jiný by dokázal vytvořit národní pochoutku z ingrediencí, které získá prohledáním kaluže? Voilà, servírují se žabí stehýnka a šneci! A před časem jedna vynalézavá obyvatelka obce Thiéfosse vyrukovala s pochutinou ještě drsnějšího kalibru. Jedná se o těstoviny z hmyzu!
Obsahují prášek z cvrčků a cikád
Francouzka Stephanie Richardová přišla na způsob, jak těstoviny, tedy původně typicky italskou pochutinu, inovovat tak, aby byly jejich nutriční hodnoty vyváženější. Její pasta obsahuje navíc i bílkoviny. A pozor – ty pocházejí z hmyzu.
Svá vřetena, špagety a penne vyrábí ze špaldové mouky, vajec a prášku z cvrčků a cikád. Pokud se vám zdá tato verze těstovin poněkud nešťastnou, nebo dokonce nechutnou, Organizace spojených národů by pravděpodobně nesouhlasila.
Prohlášení vkládající velký potenciál do hmyzu vydala OSN v roce 2013. Stephanie je ovšem i tak o rok předběhla. S výrobou začala ve Francii v roce 2012 a nyní produkuje 400 kilogramů těstovin týdně. O svém výrobku říká: „Hmyz je bílkovinou budoucnosti. Navíc jde o bílkovinu vysoké kvality, kterou tělo skvěle vstřebává. Náš produkt vzbudil zvědavost a měl velký úspěch.“ Jenže to se samozřejmě projevilo na cenách. Těstoviny budoucnosti, konkrétně čtvrtkilový sáček, již dnes vyjdou na bezmála 180 korun.
Hmyzí těstoviny se nejvíc hodí ke zvěřině
Její prozatím jediný zaměstnanec Alan Limon dodává: „Název přísady může být odrazující, ale je to opravdu lahodné, především jako příloha ke zvěřině.“ Hmyz je koneckonců poměrně běžnou potravinou v rozvojových zemích napříč Afrikou, Asií, Latinskou Amerikou a Oceánií. V Evropě byl prozatím složkou některých sýrů, například francouzského mimolettu.
Že by se během následujících let změnila nelichotivá francouzská přezdívka žabožrouti? Inu, možné je všechno, ale změna k lepšímu by to byla pouze pro Stephanii Richardovou.