Finsko sice nepatří mezi země, kam se Češi vydávají nejčastěji, ale „notoričtí“ cestovatelé tam jistě čas od času rádi zavítají. Někoho láká metropole Helsinky, jiný dá přednost pozorování půlnočního slunce v severní části – za polárním kruhem. Většina turistů však s oblibou otestuje místní gastronomii. Mezi speciality finské kuchyně patří například kalakukko.

Základem je rybí maso a slanina

Kalakukko je tradiční jídlo, rozšířené po celém Finsku. Nejvíce oblíbené je v kraji Savolax, odkud pochází. Má podobu bochníku tmavého žitného chleba, v němž je zapečená nádivka ze slaniny a soleného rybího masa (tradičně se používá síh malý), v některých oblastních variantách se přidává tuřín. Od roku 2002 patří kalakukko mezi potraviny s chráněným označením EU.

Obvykle váží okolo jednoho kilogramu, peče se v cihlové peci nejméně pět hodin, aby se šťáva z masa dobře vsákla do těsta. Kalakukko se dá jíst teplé i studené, zapíjí se obvykle podmáslím. Na venkově je to běžné jídlo, které si berou muži na lov nebo na práci v lese. Kalakukko totiž dlouho vydrží, nevyžaduje další úpravu a rychle zasytí.

Co kalakukko znamená v překladu?

Název pokrmu pochází z finského slova kala, tedy ryba. Kukko znamená ve spisovné finštině kohout nebo také penis, ale v nářečí kraje Savolax má význam „kapsa“. V roce 1953 režisér Ville Salminen natočil film Létající kalakukko, pojednávající o veselých příhodách v rychlíku do Kuopia, což je město ve východním Finsku, ležící cca 330 km severovýchodně od Helsinek. Název snímku odkazuje na to, že Kuopio je proslulé touto specialitou, a přirovnává cestující namačkané ve vlaku k rybičkám v chlebu.

finská specialita kalakukko

Recept pro dvě osoby

Máte letos v plánu návštěvu Maroka, Itálie, Bulharska či Tuniska, ale do Finska se zatím nechystáte? Nevadí! Kalakukko si můžete ukuchtit i doma. Nebude to sice originál, ale i v našich podmínkách lze vytvořit obdobu tohoto pokrmu. K přípravě „české verze“ budete potřebovat 2 malé bochníky chleba, 4 uzené makrely, 1 cibuli, špetku mletého pepře a šálek smetany.

Postup:

Z malých bochníků chleba odkrojte patky a vydlabejte střídku.

Vykostěte uzené makrely a nakrájejte cibuli.

Střídku smíchejte s cibulí a rybím masem, opepřete a zalejte šálkem smetany.

Rybí směs vložte do bochníků, uzavřete patkami, položte na plech a pečte v předehřáté troubě při teplotě 200 až 250 stupňů.

Po 45 minutách kalakukko vyjměte, zabalte do alobalu a pečte ještě několik hodin při poloviční teplotě.

Vzápětí kalakukko vyndejte z trouby, přikryjte čistou utěrkou a nechte odstát. Poté podávejte.

Přejeme dobrou chuť!

Comments are closed.