Každá země má svoje specifika, k nimž patří i speciality místní kuchyně. Jestliže zavítáte do Slovinska, nejspíš narazíte na pojem potica neboli povitica. O co se jedná? O ořechovou rolku (či ořechový rohlík) z kynutého těsta. Ta se však někdy může podobat i českému závinu, nebo dokonce bábovce.

Tento dezert obsahuje těsto, ořechy (zpravidla vlašské), někdy rovněž mák, med či estragon. Nejčastěji se podává na nejrůznějších oslavách a svatbách a také během Vánoc a Velikonoc. Potica má svoji obdobu v řadě dalších zemí, kde se liší nejen složením, ale i názvem.

V Maďarsku se potica jmenuje kalács

Zatímco ve Slovinsku se jí občas říká i gubana či guban’ca, na Slovensku je známá jako orechovník. V Chorvatsku a Srbsku je k dostání pod názvem gibanica, v Maďarsku jako kalács nebo bejgli. A například v Turecku se „ukrývá“ pod označením nokul. V řadě případů však nepoznáte, že se jedná o stejný druh pokrmu.

moučník potica

Recept pro celou rodinu

Dovolená ve Slovinsku je fajn záležitost, ale nemusíte čekat na to, až se na ni vydáte. Moučník potica si můžete ukuchtit v pohodlí domova, není na tom nic těžkého. K přípravě „české verze“ budete potřebovat půl kila hladké mouky, 80 gramů moučkového cukru, 40 gramů másla, 30 gramů droždí, ¼ litru mléka, 3 žloutky, citrónovou kůru a špetku soli.

Tyto ingredience si žádá těsto, teď je na řadě náplň! Takže – nachystejte si ¼ litru mléka, 100 gramů cukru, 50 gramů másla, 300 gramů vlašských ořechů, 150 gramů piškotů, skořici, vanilkový cukr a hnědý rum. Ke zdobení bude potřeba vejce a mandle na posypání.

Postup:

Začneme náplní. Mléko svaříme s oběma druhy cukru a s máslem, nasypeme mleté ořechy a necháme chvilku propařit.

Zchladlou hmotu ochutíme skořicí a rumem a zahustíme piškotovými drobečky.

Nyní se pustíme do přípravy těsta. Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, přidáme vlažné mléko a také máslo, žloutky, citrónovou kůru a mouku se špetkou soli.

Vypracujeme hladké nelepivé těsto, přikryjeme a necháme kynout.

Vykynuté těsto vyválíme na obdélník, potřeme náplní a srolujeme z obou stran ke středu.

Vložíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě nakynout.

Pak potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme plátky mandlí a pečeme cca 45 minut při teplotě 180 °C.

Necháme vychladnout a můžeme podávat.

Přejeme dobrou chuť!

Comments are closed.