Zajídá se vám už klasické máslo? A margarín není zrovna vaším „šálkem čaje“? V tom případě to chce zkusit něco – pro vás – nového! Jestliže máte rádi ovoce, vydejte se do Belgie a ochutnejte tam sirop de Liège neboli jablečné máslo. Zní to zvláštně, ale opravdu si ho můžete namazat na chleba a užít si tak nevšední snídani nebo třeba svačinu!
Mléčné složky v něm nenajdete
Jablečné máslo je vysoce koncentrovanou formou jablečné omáčky či šťávy, která vzniká dlouhým a pomalým vařením. Výsledek má hnědou barvu a mnohem větší trvanlivost než u nás oblíbené jablečné pyré. Neobsahuje žádné mléko, název je odvozen od jeho husté a zároveň tuhé konzistence, která připomíná právě máslo.
Jablečné máslo patrně pochází z Ameriky, bylo zde hojně využívané již v 19. století. V současnosti jde o velmi oblíbenou pochutinu na jihu Spojených států amerických. V rámci Evropy je nejznámější právě v Belgii, prodává se i v Německu. V Nizozemsku ho rovněž nepřehlédnete, avšak tam nese označení appelstroop, což v překladu znamená jablečný sirup.
Jablečné máslo lze koupit v obchodě
V ostatních zemích Evropy je sirop de Liège nepříliš známým pojmem. Stejně tak u nás. Zpravidla se setkáváme jen s jablečným moštem, sirupem, džemem nebo marmeládou a také s jablečným pyré. Jablečné máslo je ve skutečnosti něco mezi jablečným džemem a sirupem.
Zatímco zejména v Belgii, Německu a Nizozemsku seženete jablečné máslo běžně v obchodě, v Česku je to o dost složitější. Každopádně – pokud máte čas a chuť si tuto dobrotu uvařit doma, nic vám v tom nebrání. Příprava domácího jablečného másla totiž není vůbec složitá.
Recept pro celou rodinu
Jestliže jste se rozhodli, že to zkusíte, možná se vám bude hodit náš recept. Takže – k výrobě „české verze“ jablečného másla budete potřebovat kilogram jablek (ideálně různé druhy), hrnek vody, ½ hrnku jablečného octa a lžičku skořice.
Postup:
Jablka neloupeme, pouze vyřízneme jádřinec a nakrájíme na osminky.
Vložíme je do hrnce, zalijeme hrnkem vody a jablečným octem.
Přivedeme k varu a poté ztlumíme na minimum. Zakryté pokličkou necháme lehce probublávat cca dvě hodiny. Občas promícháme.
Poté směs přelijeme do mixéru a rozmixujeme úplně do hladka. Následně přidáme skořici.
Vzápětí směs opět přelijeme do hrnce a pod pokličkou necháme na plotně ještě 1 až 2 hodiny za občasného míchání.
Skladujeme v uzavřené sklenici v ledničce, doporučuje se však konzumace během několika dní až tří týdnů. Mažeme na chleba, na lívance, na palačinky a podobně. Jablečné máslo lze smíchat i s tvarohem či do něj namáčet některé druhy masa (např. králičí).
Přejeme dobrou chuť!