Lago Maggiore: Malebné jezero obklíčené památkami

Zajímavosti

Cestování v jarních měsících je „výsadou“ seniorů a pěších turistů. Využívají jak příznivého počasí, kdy je už hlavně ve Středomoří teplo, ale ne vedro, i cen za ubytování, které jsou mimo sezónu výrazně nižší. Jedním z častých cílů je Itálie, jež má výhodu, že si lze takřka všude zpestřit túru návštěvou historické památky, na které je tato země, jako bývalá kolébka civilizace, enormně bohatá. Zároveň však ukojí touhu po přírodních scenériích, jež zalahodí snad každému oku. Oba „předpoklady“ dokonale splňuje jezero Lago Maggiore, považované za jedno z nejkrásnějších v Evropě.

jezero Lago Maggiore

Jeho součástí je i několik okouzlujících ostrůvků, asi nejznámější je malé souostroví Isole Borromee. Dalšími jsou např. Castelli di Cannero nebo tři menší skalnaté ostrůvky náležející k městu Cannobio, na kterých lze vidět zbytky pevností a opevnění.

jezero Lago Maggiore

Nejproslulejším ostrůvkem je Isola Bella

Většina území patřila – už od počátku šestnáctého století – šlechtickému rodu Borromeů, po nichž je ostatně jeho část pojmenována.

Isola Bella na jezeře Lago Maggiore

Jejich pýchou byla Isola Bella, kde nechali na původně ploché skále vybudovat luxusní palác a úchvatné přírodní terasy (je jich 10) do výšky 32 metrů.

Isola Bella

Jsou plné všemožných rostlin i květin, na jaře hrají všemi barvami. Kameníci kutali i do hloubky, výsledkem je čtyřpodlažní komplex umělých jeskyní, i ty stojí za vidění.

zahrady na Isola Bella

Verbania okouzluje zahradou

Kousek dál (přibližně 400 metrů) leží ostrov Isola dei Pescatori, trvale obývaný, což není běžné. Ten je rovněž známý pod názvem Isola Superiore.

ostrov Isola dei Pescatori

Největší je však Isola Madre s palácem a zahradami v anglickém stylu. Zmínku si zaslouží Isolino di San Giovanni, kde dlouho žil slavný dirigent Arturo Toscanini.

Isola Madre

Největším městem na břehu jezera Lago Maggiore je Verbania, má zhruba 32 000 obyvatel.

město Verbania

Navštěvovaná je hlavně Villa Taranto, botanická zahrada, v níž roste téměř 20 000 rostlin z celého světa.

botanická zahrada Villa Taranto

Lago Maggiore milují i rybáři

Nicméně i ten, kdo tam nepůjde, nebude zklamán. Díky příznivému podnebí roste u břehů jezera kdeco – palmy, oleandry, cypřiše, vavříny, myrty, cesmíny, kamélie, vinná réva, fíky, olivy, granátová jablka, citroníky, pomerančovníky, korkové duby aj.

město Verbania

Tradiční je rovněž rybaření, loví se hlavně pstruh, ouklej, štika, okoun. Nelze nezmínit, že existuje i hodně využívaná vodní doprava, místní flotila má 25 lodí.

jezero Lago Maggiore v noci

Švýcarská strana tolik netáhne

Z církevních staveb ve Verbanii zaujme renesanční kostel Madonna di Campagna (1527) s freskovou výzdobou, bazilika San Vittore (1590) a fara San Leonardo s 65 m vysokou věží. Velmi známým městem je Locarno, to ale leží na švýcarském břehu jezera Lago Maggiore.

Stejně tak jako Ascona, označovaná za perlu jezera, kde je k vidění třeba farní kostel Santi Pietro e Paolo či kostel San Michele s ruinami středověkého hradu.

Pozornost upoutá i velkolepá promenáda s luxusními obchody, butiky, jsou na ní i muzea a galerie, na břehu se rozkládá půvabné golfové hřiště. Nicméně většina turistů se ve Švýcarsku moc nezdrží, je o hodně dražší než Itálie a na jeho území je jen cca 20 procent jezera Lago Maggiore.

jezero Lago Maggiore

Nedaleko se nacházejí další vodní nádrže

Výletníci pak spíš zamíří dál, do vnitrozemí – buď do okolí regionu Piemont (na západě), nebo naopak do Lombardie (na východě), kde leží i spousta dalších vodních ploch. Třeba jezero Lago di Garda, jehož severní úzká a dlouhá část připomíná fjord.

jezero Lago di Garda

Dále nejhlubší evropské jezero Lago di Como, taktéž Lago d’Iseo, Lago di Varese či Lago d’Idro. Voda je v některých nazelenalá, v jiných čistě modrá.

Kdo se posléze vydá dál, na sever, může spatřit zase úplně jiné panorama – rozkládají se tam horské masivy Alp. Nebo na jih do Pádské nížiny, výběr je veliký…

Matera

Matera: Italské město, kde lidé bydleli ve skále

Černé růže jsou v Turecku symbolem tajemství a mystiky

černé růže

Mohlo by vás zajímat

tacos

Tacos: Plněné placky, které patří mezi mexické národní pokrmy

Vyznáte se dobře v mexické kuchyni? Pokud ano, máte vyhráno. Pokud ne, pojďte společně s námi poznat jednu z místních specialit. Jedná se o talíř plný malých tortill naplněných směsí. Recept není přesně daný, tudíž se dá říct, že vás pokrm zvaný tacos jen tak neomrzí. V každé restauraci totiž chutná více či méně jinak! Share Tweet Email

Číst více

Nissi Beach v letovisku Ayia Napa, Jižní Kypr

Ayia Napa: Věhlasné letovisko na Kypru se zavděčí každému

Ostrov Kypr se pyšní jednou z nejdelších letních sezón v Evropě a navíc pravidelně figuruje na předních příčkách žebříčku Nejčistší voda ke koupání na území Evropské unie. Vzhledem k tomu, že severní část ostrova tvoří de facto stát Severní Kypr uznávaný pouze Tureckem, pod stoprocentní záštitou EU je v současnosti pouze jižní Kypr, respektive Kyperská […]

Číst více

Livorno

Livorno: Italské město nadchne památkami i božským výhledem

O tom, že Itálie je památkami doslova obsypaná, není sporu. Existují však města, jež nejsou moc navštěvovaná. Jedním z nich je Livorno, třetí největší v Toskánsku. Turisty může odradit skutečnost, že je hodně průmyslové, což se ale naštěstí netýká staré části. Share Tweet Email

Číst více