Leap Castle: Nejstrašidelnější hrad na světě je v Irsku

Zajímavosti

Asi každé šlechtické sídlo se může chlubit nějakým strašidlem. Oblíbená je hlavně bílá paní a bezhlavý rytíř. Tyto postavy bývají často výmyslem průvodců, sloužícím pro pobavení návštěvníků. To určitě není případ hradu Leap v Irsku.

Či spíš jeho torza, které aktuální majitel, hudebník Sean Ryan, postupně opravuje. Podle odborníků na nadpřirozené jevy je Leap Castle vůbec nejstrašidelnější na světě. Kdy ho postavili, to se přesně neví, některé zdroje uvádějí rok 800, jiné 1250 a pozdější.

vjezd do hradu Leap

Zabil bratra kvůli moci

Podle legendy vše začalo špatným výběrem místa, jedná se o bývalé shromaždiště keltských druidů. Mnozí zde byli prý i pohřbeni a právě kvůli rušení klidu jejich duší bylo od počátku prokleté. Jisté je, že hrad Leap byl postavený pro zdejší klan O´Carrollů, proslulý krutostí a touhou po moci, násilí i vraždy byly pro něj běžné.

interiér hradu Leap

Ponurá historie duchů měla začít v roce 1532, sporem bratrů o nástupnictví, konkrétně jednookého Teiga a kněze Thaddeuse. Ten byl starší a měl tedy právo vládnout. Jenže když kázal v hradní kapli, vtrhl tam mladší sourozenec a před zraky účastníků mše ho probodl mečem. Od té doby se jí říká Krvavá kaple a Thaddeus v ní má být stále nehmotně přítomný.

Krvavá kaple

Skvrnu od krve nelze odstranit

Ještě záhadnější je komnata Murder Hole Room se skvrnou od krve, kterou nelze nijak vyčistit. Ovšem u ní se neví, jak vznikla, ani kdo byl vrah a kdo oběť. Krutovláda pánů hradu Leap pokračovala dál a neznala mezí.

Pozvali třeba za odměnu na hostinu čtyřicet členů sousedního klanu. Ti s nimi totiž předtím na jejich přání nacvičovali nové strategie válčení. Aby se O´Carrollové vyhnuli slíbenému zaplacení, otrávili sousedům jídlo a všichni do jednoho jídelní sál dodnes obcházejí…

Tajemství si vyžádalo životy úředníků

Ani když hrad v šestnáctém století převzal jiný majitel, Jonathon Darby, vraždění neustávalo. Ten se rozhodl ukrýt v jeho zdech vzácný poklad a vyžádal si k tomu pomoc dvou úředníků, které pak nechal zabít, aby nemohli vyzradit, kde se nachází, což se ovšem stávalo běžně.

V roce 1922 byl Leap zničen při občanské válce a více než 70 let zabedněn a uzavřen. Přesto lidé z okolních vesnic popisovali, že se v něm v noci nepravidelně rozsvěcovala světla.

hrad Leap

Vězně napichovali na kůly

Největší hrůzy se našly při rekonstrukci. Byl objeven vstup do žaláře a v něm odhadem až 150 obětí mučení, mezi nimi pár koster nabodnutých na kůl. Zvlášť rafinované pak bylo umístění hladomorny tak, aby vězni cítili vůni jídla z kuchyně a museli poslouchat veselí ze sálů.

hladomorna

Z přízraků se často zjevuje žena v rudých šatech s krvavou dýkou. Ta sem měla být zavlečena klanem a znásilněna tak brutálně, že z toho zešílela a probodla dítě, které z tohoto aktu vzešlo.

Krvavá paní

Elementál má díry místo očí

Také zde „pobíhají“ dvě přízračné dívky, mnoho návštěvníků je vidělo hrát si v hale. Prý jedna z nich, Emily, zemřela v 11 letech, když se zřítila z hradeb. Občas je spatřena, jak se po pádu rozplyne těsně nad zemí.

Nejobávanějším strašidlem je však tvor zvaný Elementál (říká se mu i To). Má velikost ovce, v polorozpadlé tváři temné otvory místo očí, provází ho pach hniloby i síry. Má jít o zlého, mimozemského ducha, nejspíš vyvolaného při neuvážené a nepovedené seanci.

Prohlídku hradu Leap si domluvte předem

Současný vlastník Sean Ryan, který s rodinou na hradě od roku 1991 bydlí a za tu dobu udělal fantastickou práci při jeho obnově, o nadpřirozených bytostech raději nemluví, spíš o tom, že velká část sídla je stále v dezolátním stavu a opravy potrvají ještě hodně dlouho.

Leap není volně přístupný návštěvníkům, vstup se musí domluvit předem, buď e-mailem na seanfryan@oceanfree.net, nebo telefonicky na čísle +353 868 690 547.

hudebník Sean Ryan

černé růže

Černé růže jsou v Turecku symbolem tajemství a mystiky

Největší věžní hodiny světa měří islámský čas

největší věžní hodiny

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách: 48. díl

Experti na cestách: 48. díl

V novém speciálu Expertů na cestách vás moderátorka Rebecca Diatilová provede po prosluněných Kapverdách –⁠ vezme vás na vyhřáté pláže, za šnorchlováním i na dobrodružný výlet v buginách. Lucie Pašková, šéfdelegátka CK Blue Style na ostrově Sal, se podělí o to, čím tento úchvatný ostrov okouzluje své návštěvníky, a její kolegyně Lucie Andrýsková prozradí, jaké […]

Číst více

Port Ghalib

Klidná a zábavná dovolená v Port Ghalib

Egyptská Marsa Alam, jedna z nejoblíbenějších dovolenkových destinací, nabízí spoustu krásných letovisek. Jedním z nich je i malebný Port Ghalib s krásnou promenádou, písčitými plážemi a průzračným Rudým mořem. Share Tweet Email

Číst více

Filmová místa

Tunisko, Maroko, Řecko… Kde se natáčely slavné filmy a seriály?

Patříte mezi filmové a seriálové nadšence, kteří rádi navštěvují místa z oblíbených snímků? Tak je tenhle článek přesně pro vás! Vydejte se s námi do míst, kde se natáčely slavné filmy a seriály! Share Tweet Email

Číst více