Michelangelův David je už navždy obestřen tajemstvím

Zajímavosti

Asi nejslavnější lidskou sochou světa je David od Michelangela Buonarrotiho, který byl díky svému výjimečnému talentu nazýván Il Divino – božský.

Geniální sochař, malíř, architekt, básník, vedle Leonarda největší osobnost renesance. Pověsti o tom, že se tito dva umělci nesnášeli, jsou ale fámy, naopak k sobě měli respekt. O tom svědčí i Leova přítomnost v komisi, která 25. ledna 1504 vybírala místo, kde ve Florencii bude Michelangelův David umístěn. Nakonec rozhodla pro vchod do Palazza Vecchio, kde zůstal po staletí.

Už delší dobu na něj neprší

Vzhledem ke smogu, emisím a kyselým dešťům, které dílo poškozovaly a postupně ničily, tam dnes najdeme už jen věrnou kopii, originální Michelangelův David je umístěn v místní Akademii.

kopie sochy Davida

O Michelangelovi se traduje jeho posedlost hledáním dokonalosti, aby se díla přiblížila ideálu, i snaha dokázat všem a asi i sám sobě, že byl ze všech nejlepší. Díky bohaté obrazotvornosti a fantazii většinu toho, co vytvořil, promyslel dříve, než vzal do ruky dláto či štětec. A když výtvor neodpovídal jeho představě, neváhal ho zničit!

Výsledkem překvapil všechny ostatní

Byl i tělesně obrovsky zdatný, často osobně páčil velké mramorové bloky, které si jezdil vybírat do dolů v Carraře. Socha Davida ovšem představovala výjimku.

Věděl, že před katedrálou stojí už čtyřicet let kámen nevhodných rozměrů (5 m vysoký, o základně 1 x 1 m) s mnoha kazy, i to, že o jeho využití už pár sochařů bezvýsledně uvažovalo. Michelangelo měl však jasnou představu, jak s ním naložit, a hned ji realizoval. Práce trvala kvůli obtížnosti dva a půl roku. Když sochu v roce 1504 odhalil, všichni stanuli v němém úžasu.

Michelangelův David

Socha vydělala umělci pořádný balík

Dokonale se mu podařilo vystihnout krásu mužského těla, Michelangelův David je přiměřeně svalnatý i štíhlý, má krásnou tvář s výrazem ušlechtilosti i odvahy, díky níž porazil Goliáše.

Asi i proto za něj dostal královský honorář, 900 zlatých dukátů, což prý bylo více, než vydělal Leonardo da Vinci za celý život.

Michelangelův David detail

Vznikl Michelangelův David jen díky fantazii?

Už za jeho života se spekulovalo, zda mu někdo stál modelem, k tomu se ale nevyjadřoval. Je však jisté, že Michelangelo byl gay, nebo přinejmenším bisexuál, ve stáří psal básně opěvující muže.

Zejména pak krásu svého přítele, šlechtice Tommase dei Cavalieriho, tomu jich připsal 30. Zda šlo o vztah platonický, či milostný, těžko říct, v té době se homosexualita trestala. Určitě podle něj nevytvořil Davida, narodil se pár let poté.

Malý penis byl tehdy považován za přednost

Další záhadou, která se hodně řešila, byl malý penis. Anatomové spočítali, že by vzhledem ke stavbě těla měl mít cca 17 cm.

Ale stačí se podívat na sochy z té doby (i od jiných autorů) a zjistíme, že se to týká všech. To souvisí se skutečností, že vzorem pro umělecká díla i po staletích zůstávalo starověké Řecko.

Davidův penis

V jeho kultuře byl právě malý penis znamením alfa samce. Umělci je dělali úmyslně menší, aby to zdůraznili. A také ho spojovali se sebeovládáním vlastní erekce.

Velký pyj byl naopak symbolem obscénnosti, ošklivosti a bláznivosti. Byl výsadou Satyrů, démonů s tělem kozla a tváří člověka – až na špičaté uši a malé rohy.

největší věžní hodiny

Největší věžní hodiny světa měří islámský čas

Trápí vás kůže či klouby? Navštivte Bagni San Filippo

Bagni San Filippo

Mohlo by vás zajímat

Lampedusa

Lampedusa: Nádherný ostrov, který doplatil na uprchlíky

Italský ostrov Lampedusa z tzv. Pelagického souostroví mezi Maltou, Sicílií a Tuniskem byl považován za jeden z nejatraktivnějších na kontinentě. V posledních letech ztratil, bohužel, hodně ze své pověsti, naštěstí ne krásy. Share Tweet Email

Číst více

Leap Castle

Leap Castle: Nejstrašidelnější hrad na světě je v Irsku

Asi každé šlechtické sídlo se může chlubit nějakým strašidlem. Oblíbená je hlavně bílá paní a bezhlavý rytíř. Tyto postavy bývají často výmyslem průvodců, sloužícím pro pobavení návštěvníků. To určitě není případ hradu Leap v Irsku. Share Tweet Email

Číst více

Sharm El Sheikh: Klášter svaté Kateřiny a Mojžíšova hora

Výlety v Sharm El Sheikh: Klášter svaté Kateřiny a Mojžíšova hora

Chystáte se do Egypta za krásnými plážemi a průzračným Rudým mořem? A víte, jaké výlety v Sharm El Sheikh můžete podniknout? Co třeba se vypravit za hranice resortu a navštívit klášter svaté Kateřiny a slavnou Mojžíšovu horu v pohoří Sinaj? Věřte nám, že takový výlet rozhodně stojí stát za to. Share Tweet Email

Číst více