Maďarsko bylo zejména za dob Československa častým cílem našich občanů, po rozdělení zájem opadl, což je určitě škoda. Revmatici, astmatici či lidé trpící kožními chorobami sem sice jezdí za vyhlášenými termálními prameny rozesetými po celé zemi, ale masová turistika se nekoná. Někteří jedinci míří k dobře známému jezeru Balaton, v létě tam bývá často přeplněno. Kupodivu opomíjené je jezero Velence, přitom leží poměrně blízko slovenských hranic.
Na své si přijdou i přírodovědci
Je dost mělké, což je výhodné pro rodiny s dětmi a neplavce. Navíc se díky tomu rychle prohřívá a voda je pak správné „kafe“. A vzhledem k vysoké koncentraci minerálů má léčivé účinky.
Jen je potřeba vyhnout se územím, kde roste hodně rákosu, ta jsou „doménou“ komárů. Název znamená v překladu Benátky, prý zde ve středověku žili řemeslníci odtamtud.
Jezero Velence (mapa) láká na neobvyklou atrakci, pozorovatelny, z nichž lze sledovat ptáky, těch jsou tu opravdu velká hejna. Někteří ale létají hodně vysoko, hodí se dalekohled.
Oblíbený je například i jachting a další vodní sporty, pochopitelně ani zde nescházejí termální lázně, ty jsou v Maďarsku snad opravdu všude.
Pohanský kámen děsí fotografy
Neméně zajímavé je rovněž okolí vesnice Pákozd (mapa), kde je pustá náhorní plošina. Najdeme na ní jen keře, nízké dřeviny, osaměle stojící balvany či skaliska.
Tato krajina poblíž jezera Velence připomíná spíš mongolskou step, dominantou je pohanský magický kámen opředený tajemnými pověstmi. Podle senzibilů zde proudí energetické pole.
Dokládají to četnými příklady, kdy při zvěčnění tohoto zvláštního útvaru náhle přestal fungovat fotoaparát nebo kamera. Někteří se domnívají, že šlo o uherské Stonehenge.
Cestou zpět k přístavišti se nelze nevyhnout vyhlášené rybí restauraci Szúnyogszigeti Halászcsárda. Během oběda se sice na místo obvykle čeká, ale stojí za to.
Pochutnáte si zejména na zvěřině
Na stole nesmí pochopitelně scházet vynikající polévka halászlé z několika druhů ryb, obvykle candáta, kapra a sumce, ti se podávají i samostatně.
Pro milovníky masa je tu připravena hlavně zvěřina – srnčí, jelení, divočák, muflon a dančí, zajíc, bažant či koroptve a nezbytné klobásy. Ty se prodávají rovněž ve stáncích.
Není třeba se obávat, místní si na kvalitě svých výrobků zakládají. Maso je dost často z mangalice, místního plemena prasat, vyznačujícího se velmi chutným masem.
Když už jsme u gastronomie, nelze opomenout výtečné pálenky a vína, která se často vyrovnají i světoznámým značkám a jsou za pakatel…
Velence vábí také cyklisty
Okolí jezera Velence je jako stvořené pro výlety na kole, je také protkáno množstvím cyklostezek. Díky převážně rovinatému terénu jde o pohodovou, nenáročnou jízdu.
Vzhledem k tomu, že tato oblast je stále málo navštěvovaná turisty, lze si tady užít opravdu klidnou, zajímavou i levnou dovolenou…