Viadukt Millau: Nejvyšší most Evropy stojí na jihu Francie

Zajímavosti

Technicky zaměřené jedince moc neláká romantika na pláži a místo ní se na cestách vydají obdivovat nějakou výjimečnou stavbu a třeba i hledat inspiraci. Někteří zavítají ke starým záhadným objektům, jako je Stonehenge a další. Tam se snaží přijít na kloub tomu, jak je naši předkové dokázali postavit pomocí primitivních nástrojů. Jiné naopak mnohem víc přitahuje moderní architektura, asi málokterý z nich si nechá ujít proslulý viadukt Millau ve Francii.

Eiffelovka se může jít zahrabat

Jde o zázrak moderních technologií – most, zavěšený na sedmi betonových pilířích (mají velmi rozdílnou výšku, od 77 m až k 246 m), o délce 2,46 km a váze 36 000 tun.

Nejvyšší z pilířů (mají specifický tvar, nahoře se zužují a dělí na dva menší) převyšuje i slavnou Eiffelovu věž. Viadukt Millau je nejvyšší v Evropě a druhý na světě! Předčil ho pouze most Puente Baluarte v Mexiku.

viadukt Millau

Realizace trvala zhruba tři roky

Myšlenka překlenout řeku Tarn u města Millau a dokončit tím dálnici spojující Paříž s jižní částí Francie nebyla přitom nijak nová, zabývaly se jí generace projektantů.

Největší oříšek pro ně představovala hlavně rozlehlost údolí, jeho pestrý terénní profil, a pochopitelně i finanční náročnost; projekt stavby byl schválený až v roce 1989.

Pak začalo dlouhé politické dohadování o jeho podobě, jaká firma ho postaví, zda na něm budou vybírat mýtné. Takže skutečně začali stavět až 16. října 2001.

Pak už to ovšem šlo ráz na ráz, na naše poměry absolutně neskutečnou rychlostí. Za pouhých 38 měsíců viadukt Millau slavnostně otevřel prezident Jacques Chirac.

viadukt Millau

V pylonu je ukrytý svitek se jmény

Nejprve vznikly pilíře. A když je dokončili do výšky vozovky, začali rychlostí 600 mm za 4 minuty vysouvat ocelovou mostovku. Ta je rozdělená na dvě samostatné části.

Když se podařilo obě části spojit, odchylka mezi nimi činila jen 1 cm! Viadukt Millau výrazně urychlil spojení nejen s Paříží, ale i Barcelonou ve Španělsku.

spojení ocelové mostovky

Výstavba si vyžádala asi několik tisíc hodin práce. Pozoruhodné je, že při nich nedošlo k vážnějšímu zranění. Do jednoho z pylonů byl pak vložen svitek papíru v měděné tubě.

Ten obsahuje jména nejen tvůrců, francouzského projektanta Michela Virlogeuxe a britského Normana Fostera, ale i všech inženýrů a dělníků, kteří se na stavbě podíleli.

Na viadukt Millau se zadarmo nedostanete

Nejvyšší povolená rychlost je 110 km, aby byl čas se kochat. Komu to nestačí, v obci Creissels je návštěvnické centrum. Informuje veřejnost o historii viaduktu, jsou tu i fotky, vstup je volný.

Závěrem cena mýtného z roku 2015 – osobní auto (dle sezóny) od 6,25 do 9,40 €, s přívěsem od 9,33 do 14 €, dodávka od 21,42 do 25,70 €.

pohled z letadla

Bagni San Filippo

Trápí vás kůže či klouby? Navštivte Bagni San Filippo

La Spezia: Nevšední tip na poetickou dovolenou v Itálii

La Spezia

Mohlo by vás zajímat

Lázně Kalithea

Lázně Kalithea – opravdový odpočinek na ostrově Rhodos

Oblíbená a nádherná zátoka Kalithea s průzračným mořem a poklidnou atmosférou se nachází na východním pobřeží ostrova Rhodos asi 9 kilometrů od hlavního města. K nejoblíbenějším turistickým cílům této oblasti patří termální lázně Kalithea, jejichž léčivé účinky poznal již samotný Hippokrates a využil jich i římský císař Augustus. Velkou oblibu si lázně získaly také na […]

Číst více

Maledivy

Na Maledivách jsem si ulovila večeři, vzpomíná Lenka Pátek

Miluji Maledivy, je to jedna z mých nejoblíbenějších exotických destinací. Rozhodně tam není nuda, jak by si někdo mohl myslet. Na Maledivách mě baví šnorchlování, rybolov, paddleboard i katamarán. Navíc je to jedna z mála zemí, kam jsem schopná se sbalit pouze do příručního zavazadla. Během dovolené si vystačím s několika základními věcmi včetně šnorchlovací […]

Číst více

Acquacotta

Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé

Jedním z hlavních důvodů, proč Češi míří na dovolenou nebo eurovíkend do Itálie, je vyhlášená místní gastronomie. Aby ne – italská kuchyně se řadí mezi nejlepší na světě. Jedinečná jsou nejen hlavní jídla a dezerty, ale také polévky. Kromě minestrone je proslulá i acquacotta, jejíž základ tvoří více druhů zeleniny, chléb a tzv. ztracené vejce. Share […]

Číst více