De gustibus non est disputandum – zní staré latinské přísloví, které znamená zhruba to, že o chuti i vkusu se nediskutuje. Jsou však případy, kdy má normální člověk zábrany toto rčení přijmout. Tradičním nápojem v Číně a v Koreji, kde místní obyvatelé věří, že jim pomůže výrazně zlepšit zdravotní stav, je víno z myší, často označované dokonce za všelék.

Myší víno prý pomůže zvýšit erekci, přímo zázračně pak má působit na astma a onemocnění jater. Ochránci zvířat by se měli ve vlastním zájmu spokojit s touto informací a dál nečíst.

Fajnšmekři se nespokojí pouze s pitím

Jeho výroba totiž spočívá v tom, že se – maximálně tři dny stará – myší mláďata nechají zaživa nemilosrdně utopit v jinak docela obyčejném rýžovém víně. Jejich spotřeba je údajně astronomická, tento nápoj je také velmi oblíbený a je i drahý. Výrobci pro zvýšení zdravotního i chuťového efektu radí k pití malé mrtvolky zakusovat!

Podle konzumentů myší víno chutná asi jako benzin, k opilosti stačí tak tři sklenky, jenže to se nedá brát za bernou minci. O Asiatech je známo, že pití moc dobře nesnášejí. Na bělochy by působilo možná jinak, ale těch, kteří tento nápoj v Číně okusili, je hodně málo a navíc se tím zážitkem asi moc nechlubí, spíš na něj chtějí co nejrychleji zapomenout.

víno s myšími mláďaty

Výroba trvá minimálně rok

Kdy a jak myší víno vzniklo, to se jistě neví, ale je staré. V „podezření“ jsou obě výše jmenované země, jediné, kde se také vyrábí. Myši před svým utopením projdou důkladnou selekcí. Pokud by totiž byly špatně vybrané, mohlo by dojít ke kontaminaci vína. Základ je, že nesmí mít ještě žádnou srst a musí mít zalepené oči, to je zásadní podmínka.

Na jednu láhev je potřeba tak 10 až 15 myších mrtvolek, ty se poté musí dost dlouhou dobu fermentovat, minimální doba je rok, ale doporučuje se 14 a více měsíců.

Je myší víno skutečně tak úžasné?

I když příslušníci obou národů pevně věří v „zázračné“ účinky jejich oblíbeného nápoje, experti, kteří ho zkoumali, nezjistili, že by ze zdravotního hlediska něco přinášel.

Naopak – pro onemocnění jater, na které se hodně doporučuje, může mít myší víno zcela devastující účinky. Právě žaludek a hlavně játra totiž ze tří čtvrtin rozkládají alkohol na základě genu. Ten se jmenuje ALDH2 a díky němu se vytváří enzym aldehyddehydrogenáza, který právě Asiaté, stejně jako Indiáni, nemají, proto je také pití kořalky vyhubilo…

myší víno

Comments are closed.