Při slově Bologna si asi skoro každý vybaví italské historické město, proslavené červenými věžemi. Jen znalci nejkrásnějších evropských pláží vědí, že stejně tak se jmenuje Playa de Bologna (někdy se používá název Playa de Bolonia) v provincii Cádiz na jihu Španělska.
Měří skoro 4 kilometry, široká bývá 70 metrů, má okrouhlý tvar, obklopují ji duny a zvlněná pahorkatina. Blízko je i Gibraltarský průliv, kam se chodí na výlety.
Při troše štěstí uvidíte velryby
Playa de Bologna (mapa) není moc navštěvovaná a turisty skoro vůbec. Nejbližší obec je Tarifa, v jednom místě nejjižnější bod Evropy, kousek přes moře od dvou afrických měst – Tunisu a Alžíru.
Nabízí nejen skvělé koupání v azurovém moři či odpočinek na čisté písečné pláži, ale i chůzi po dunách nebo procházku ve stínu spíš malých hájků než lesů.
Ti, co se domluví s místními rybáři, vyrazí s nimi nejen na lov, ale i do nedaleké úžiny, asi 14 km široké, kde mohou, když budou mít štěstí, pozorovat velryby a delfíny.
Obdivovatelé antiky budou ve svém živlu
„Památkáři“ nejspíš navštíví starověké římské město Baelo Claudia (je odsud 22 km), kde se nacházely baziliky, divadla, trhy, lázně i chrám bohyně Eset, v antice Isis.
Jde o nejkomplexnější pozůstatky římského města na celém Pyrenejském poloostrově. Určitě stojí za návštěvu, stejně jako přírodní park El Estrecho (mapa).
Tam migruje spousta ptáků, z výběžků je pěkný výhled na pobřeží Maroka, ale i na Středozemní moře (na východě) a Atlantský oceán (na západě).
Okolí Playa de Bologna dobře znají archeologové
Vzdálenost mezi kontinenty, Evropou a Afrikou, je tu pouhých 14 kilometrů. Kdysi se zde asi dalo přejít suchou nohou, alespoň tomu nasvědčují pozůstatky neandertálců.
Ty se našly u Gibraltarské skály, blízko ní jsou i přístřešky a 34 jeskyní, v nich už jsou nálezy ze života prvních moderních lidí.
Můžete se těšit na hortiguillas
Playa de Bologna – a široké okolí – je bohatá na gastronomické zážitky. Z mořských plodů jsou oblíbené zejména smažené ryby hortiguillas, krevetové omelety, solené ryby a produkty z tuňáka.
Populární jsou i pokrmy z dušeného masa, hlavně zvěřiny, na stole nesmí pochopitelně scházet zelenina, ať syrová, ve formě salátů, nebo v polévce gazpacho.
Na své si přijdou i milovníci steaků. Krávy se pasou volně v prériích a křovinách na pobřeží, maso z nich je velmi kvalitní a chutné, obvykle se podává grilované.
Dělají se z něj i vynikající pikantní uzeniny. Ty, stejně jako sýry, slouží k drobnému zakusování před jídlem nebo na zahnání hladu z procházek či koupání…